Spring naar het artikel

Kinderen en testen

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Steeds meer kinderen laten zich testen op corona. Daarom hebben we in onze regio meerdere teststraten geopend waar we extra tijd inplannen om kinderen te testen. Namelijk op de locaties RTHA, Topsportcentrum, Kralingse Zoom, Schiedam en Zuidland. Hier werken speciaal getrainde medewerkers die de tijd nemen en oog hebben voor kinderen die het een beetje spannend vinden. De kinderen worden getest met een PCR of antigeensneltest. Na hun test krijgen de kinderen een dapperheidsdiploma of een kleurplaat.

Ondiepe neustest

Vanaf 4 april testen we kinderen tot en met 12 jaar via een nieuwe methode, namelijk met een ondiepere test in de neus. De afname van materiaal uit de keel blijft hetzelfde. 

We gebruiken een wattenstaafje dat veel minder diep in de neus gaat (1-2 centimeter afhankelijk van de leeftijd). De afname midden in de neus is minder betrouwbaar dan de huidige, diepere afname. Daarom wordt de afname van het minder diepe neusslijm samen met de huidige keeltest afgenomen. 

Geen sabbelwatje meer

We gebruiken geen sabbelwat meer bij kinderen. Deze speekseltest levert in veel gevallen niet genoeg speeksel op voor onderzoek op het coronavirus. De test duurt soms heel lang en mislukt weleens. De test moet dan opnieuw worden uitgevoerd met de reguliere wattenstaaf.

Video testen bij kinderen

Bekijk in de video van GGD GHOR Nederland hieronder hoe het testen van jonge kinderen werkt.

Een testafspraak voor kinderen

Lees hieronder op welke manier u een afspraak kunt maken voor uw kind.

 • Kinderen tot 7 jaar
  U kunt alleen telefonisch een afspraak inplannen. De GGD plant dan meer tijd in voor de testafname. Het telefoonnummer is: 0800-1202.
 • Kinderen vanaf 7 jaar
  Voor kinderen vanaf 7 jaar kunt u zowel telefonisch of met hun eigen DigiD online een afspraak inplannen. Als uw kind het spannend vindt, adviseren we u om telefonisch een afspraak te maken. De GGD plant dan meer tijd in. U plant een afspraak via 0800-1202 of coronatest.nl.
 • Kinderen vanaf 12 jaar
  Voor kinderen vanaf 12 jaar kunt u zowel telefonisch of met hun eigen DigiD online een afspraak inplannen. Let op: uw kind moet zelf ook aan de telefoon komen om toestemming te geven. U plant een afspraak via 0800-1202 of coronatest.nl.
 • Kinderen vanaf 16 jaar
  Kinderen van 16 of 17 jaar kunnen zowel telefonisch of met hun eigen DigiD online een afspraak inplannen. Zij kunnen zelf bellen. U mag ook bellen, maar uw kind moet dan zelf ook aan de telefoon komen om toestemming te geven. U plant een afspraak via 0800-1202 of coronatest.nl.

​Kom niet met het hele gezin

Ook op de testlocatie geldt: beperk uw contacten. Kom dus alleen en in geval van een kindertest neem max. één begeleider per kind mee naar binnen in de testlocatie. En houd u verder aan de coronamaatregelen.

Veelgestelde vragen

U kunt voor uw een kind een DigiD aanvragen. Dit doet u via https://digid.nl/aanvragen.

Let op! Het duurt gemiddeld 3 werkdagen om een DigiD te krijgen. Heeft u of uw kind klachten die passen bij het coronavirus? Dan is het belangrijk zo snel mogelijk te bellen om een testafspraak te maken. Het telefoonnummer is 0800-1202.

In Rotterdam-Rijnmond hebben we meerdere kinderteststraten geopend. Die vind je op de locaties RTHA, Ahoy, Topsportcentrum, Koperstraat, Kralingse Zoom, Schiedam en Zuidland. Hier werken speciaal getrainde medewerkers die de tijd nemen en oog hebben voor kinderen die het een beetje spannend vinden. Na hun test krijgen de kinderen een dapperheidsdiploma of een kleurplaat.

De uitslag van reguliere PCR-testen kunt u binnen 48 uur verwachten. Is uw kind getest met een antigeensneltest (op de locaties Ahoy of RTHA)? Dan is uw uitslag er waarschijnlijk binnen een dag.

Houd uw kind thuis totdat de testuitslag bekend is. Kijk voor meer informatie op de pagina Quarantaineregels voor gezinnen van de Rijksoverheid.

Vanwege de coronamaatregelen is het niet handig om met veel mensen naar de testlocatie te komen. Het is dan lastig om afstand te bewaren. Soms kan het voor kinderen juist meer spanning geven als er meer mensen mee komen naar de afspraak.