Spring naar het artikel

Vind je het spannend om een coronaprik te halen?

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Durf je geen vaccinatie tegen het coronavirus te nemen, omdat je het spannend vindt om naar de locatie te komen? Of omdat je bang bent voor de naald? Wij helpen je. Hoe we dit doen lees je hieronder.

Hoe helpen we jou met je prikangst?

Als je op de priklocatie aangeeft dat je het spannend vindt om je te laten prikken, neem dan gerust iemand mee die je kent. En je begeleider mag overal bij zijn: ook als je de prik krijgt. Een medewerker neemt jou en je begeleider mee naar een rustige plek binnen de priklocatie.

Wij bieden op elke (pop-up) locatie de mogelijkheid aan om liggend te worden geprikt. Om hiermee de angst om flauw te vallen te verminderen. De prik wordt gezet in een aparte ruimte met veel privacy, door een arts of verpleegkundige met veel ervaring. De medewerker neemt de tijd om jou gerust te stellen. En je kunt dan ook al je vragen stellen over corona en het vaccineren. Na de prik kun je nog even blijven liggen in dezelfde ruimte. Daarna neem je, net zoals andere bezoekers, 15 minuten plaats in de wachtruimte voor een extra observatie door een EHBO’er.

Ik wil me toch laten vaccineren: wat kan ik doen?

Hieronder geven we je wat tips die je kunnen helpen controle te krijgen over je prikangst.


Zorg dat je uitgerust bent en voldoende gegeten en gedronken hebt voordat je de priklocatie bezoekt
Je lichaam heeft die energie nodig om het gevoel van angst beter onder controle te houden.  


Vertel onze medewerkers dat je het spannend vindt, dan nemen we de tijd voor je
Voor je prikangst uitkomen is de eerste én de grootste stap, maar geeft al meteen veel opluchting. Daarna wordt het alleen maar makkelijker. Het is niet erg om gespannen te zijn. Dat begrijpen we best.


Kijk weg als de naald in beeld komt
Laat je schouders zakken en kijk niet naar je arm, maar juist de andere kant op. Dat helpt bij het ontspannen. Adem bewust: in door je neus, uit door je mond. Als je je daarop concentreert, ervaar je de prik als sneller en voel je de prik bijna niet.


Denk aan iets leuks als je de prik krijgt of neem muziek mee
Zoek afleiding en zet bijvoorbeeld je favoriete muziek op tijdens het prikken.


Je kunt altijd terug
Je kunt op elk moment beslissen dat je de prik toch niet wilt.