Spring naar het artikel

Griep

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Wat is de griep?

Griep is een besmettelijke ziekte. Je kunt het krijgen door een virus, het griepvirus, ook wel influenzavirus genoemd. Het virus verandert ieder jaar weer een beetje waardoor u ieder jaar opnieuw griep kunt krijgen. Griep wordt ook wel verward met verkoudheid. Bij griep heeft u ontstekingen in het slijmvlies van de neus-, keel- of bijholten of van de luchtpijp of longen. Bij verkoudheid gaat het meestal alleen om een ontsteking in de neus-, keel- en/of bijholten.

Wat merkt u er van?

De ziekteverschijnselen ontstaan vaak plotseling met

  • koude rillingen
  • hoofdpijn
  • heftige spierpijn
  • vermoeidheid
  • keelpijn en droge hoest

Hoe kunt u griep oplopen?

Iemand die ziek of besmet is, heeft het virus in de keel, neus of luchtwegen. Door bijvoorbeeld hoesten, niezen, praten komen kleine virusdruppeltjes in de lucht en verspreiden zich. Als u deze druppeltjes inademt, kunt u besmet raken. Het virus kan ook op handen en/of voorwerpen komen waardoor u besmet raakt. Als u een goede weerstand heeft,  hoeft u niet ziek te worden als u besmet bent.

Hoe kunt u zich beschermen tegen griep?

Om de kans te verkleinen dat u griep krijgt of dat u griep of verkoudheid overdraagt:

Hoest en nies netjes. Raak uw mond en neus zo min mogelijk aan. Houd een zakdoek of hand voor de mond bij niezen of hoesten of hoest in uw handen of elleboogplooi. Hoest in elleboogplooi als u niet meteen uw handen kunt wassen.

Gebruik een zakdoek maar één keer.
Gebruik het liefst papieren zakdoeken. Gooi deze na gebruik weg.

Was de handen voor het eten en na het hoesten, niezen of snuiten.
Droog de handen daarna goed af.

Houd het huis schoon. Vooral deurknoppen, kranen en trapleuningen. Was beddengoed en stoffen speelgoed regelmatig. Via deze voorwerpen kunnen griep – en verkoudheidsvirussen zich makkelijk verspreiden.

Ventileer woon- en slaapruimten.
Laat ventilatierooster open of zet het raam op een kier.

Kan ik mij tegen griep laten vaccineren?

Het staat iedereen vrij om zich jaarlijks tegen griep te laten vaccineren. Mensen die een grotere kans lopen op ernstige klachten door griep, krijgen de jaarlijkse griepprik gratis aangeboden. Dit zijn mensen met bepaalde medische aandoeningen en voor mensen van 60 jaar en ouder bij wie griep ernstige gevolgen kan hebben voor hun gezondheidstoestand.

Omdat bepaalde mensen griep kunnen overdragen op kwetsbare patiënten adviseert de Gezondheidsraad om ook gezondheidszorgpersoneel dat in het dagelijks werk in direct contact komt met patiënten de griepprik aan te bieden. Deze kwetsbare mensen kunnen eenvoudig besmet raken met het griepvirus. Veel werkgevers in de zorg bieden hun werknemers een griepvaccinatie aan.

Over de griepprik is meer te lezen op www.rivm.nl/griepprik. U kunt ook contact opnemen met uw huisarts of werkgever.