Spring naar het artikel

Prik- en bijtverwondingen

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Als er per ongeluk bloed van een ander in uw lichaam komt, kunt u besmet raken met virussen als hepatitis B, hepatitis C en hiv. Bij een prik met een injectienaald moet u meteen de GGD bellen.

Wat is het?

Bij een prikverwonding komt bloed van de ene persoon via een scherp voorwerp in het lichaam van de ander, bijvoorbeeld door een injectienaald. Bij een bijtongeval komt u in contact met bloed en/of speeksel van een ander persoon, omdat u gebeten bent of zelf iemand hebt gebeten. Bij een prik- of bijtverwonding kunt u met virussen (hepatitis B, hepatitis C en hiv) besmet worden als de andere persoon deze ziekte heeft.

Wat moet u doen?

Als u een prik- of bijtverwonding heeft, neemt u zo snel mogelijk contact op met de GGD Rotterdam-Rijnmond. De afdeling Infectieziekten is 24 uur, 7 dagen per week bereikbaar, op het telefoonnummer 010 - 433 98 97.

Buiten kantoortijden en in het weekend wordt u doorverbonden met de Meldkamer Ambulancezorg. De meldkamer verbindt u door met een arts of verpleegkundige van de GGD Rotterdam-Rijnmond.

Wat doet de GGD?

De GGD maakt een inschatting van het risico op infectie met hepatitis B, hepatitis C en hiv als gevolg van de verwonding. De verpleegkundige of arts bespreekt met u, afhankelijk van het risico, welke maatregelen nodig zijn.

Meer informatie voor bedrijven over de afhandeling van prik- en bijtverwondingen bij uw medewerkers leest u in arbeidsgerelateerde besmettingsaccidenten.