Spring naar het artikel

Tetanus

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

De bacterie die tetanus veroorzaakt, komt over de hele wereld voor in aarde en in straatvuil. Kinderen in Nederland worden sinds 1950 ingeënt tegen tetanus. Ga toch naar de arts als u vuil krijgt in een wondje.

Wat is het?

Tetanus wordt veroorzaakt door een bacterie (Clostridium tetani), die in aarde en straatvuil voorkomt. De tetanusbacterie wordt overal ter wereld aangetroffen.

Wat merkt u ervan?

Als de tetanusbacterie in een wond terechtkomt, kan deze gifstoffen uitscheiden. Hierdoor treden in het hele lichaam spierkrampen op. Als de ademhalingsspieren zijn aangedaan, kan dit tot ernstige ademhalingsproblemen leiden met soms dodelijke afloop.

Hoe kunt u het oplopen?

U kunt tetanus oplopen als de bacterie in een wond komt. De tetanusbacterie komt voor in aarde, straatvuil en uitwerpselen van dieren. Tetanus kan optreden bij kleine prikverwondingen zoals je die wel eens oploopt tijdens het tuinieren. Een beet van een dier kan ook besmetting met de tetanusbacterie veroorzaken. Lees wat u kunt doen als u bent gebeten door een dier.

Hoe kunt u het voorkomen?

Inenting is de belangrijkste maatregel om tetanus te voorkomen. Deze vaccinatie is aan de meeste mensen die na 1950 zijn geboren op de kinderleeftijd gegeven als DKTP (de afkorting staat voor: difterie, kinkhoest, tetanus, polio) via het Rijksvaccinatieprogramma. Een herhalingsvaccinatie wordt elke tien jaar aanbevolen. Wie deze vaccinaties nooit eerder heeft gehad wordt aangeraden een volledige serie van drie injecties te laten toedienen.
Als u een verwonding oploopt waar (straat)vuil in komt of als u gebeten bent door een dier is het belangrijk om bij uw huisarts na te gaan of het nodig is om een (extra) vaccinatie tegen tetanus te krijgen.