Spring naar het artikel

Jongeren in Rotterdam-Rijnmond steeds ruimdenkender over seksuele en genderdiversiteit

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

21 juni 2024

Zaterdag 22 juni is het Roze Zaterdag. De dag waarop we diversiteit, liefde en acceptatie vieren. Dat je mag zijn wie je bent. En dat lijkt steeds beter te lukken, in ieder geval onder jongeren. Dat blijkt uit het landelijke onderzoek ‘Seks onder je 25e’ en lokale cijfers van GGD Rotterdam-Rijnmond. Steeds meer 17-24 jarigen zijn namelijk ruimdenkender over seksuele en genderdiversiteit. Toch zijn we er nog niet.

Homoseksualiteit steeds normaler

Uit recent onderzoek ‘Seks onder je 25e’ blijkt dat steeds meer jongeren (89%) in regio Rijnmond het heel normaal vinden om op hetzelfde geslacht te vallen. Ook vinden jongeren het steeds normaler om twee jongens of twee meiden met elkaar te zien zoenen. In 2017 vond 72% van de Rotterdamse jongeren dat oké of geen probleem en in 2023 is dat gestegen naar 81%. Beleidsadviseur Seksuele Gezondheid Fleur Baggerman is er positief over: 'We zien echt een grote toename. Dat is een positieve ontwikkeling en we hopen dat deze doorzet'.

Toch nog conservatiever dan in de rest van Nederland 

Toch hebben jongeren in Rotterdam-Rijnmond er vaker moeite mee om mensen van hetzelfde geslacht met elkaar te zien zoenen dan hun leeftijdgenoten in de rest van Nederland. Daar vindt namelijk 87% het oké of geen probleem.

Ook geven veel jongeren in onze regio aan dat zij liever niet op mensen van hetzelfde geslacht zouden willen vallen. Dat is zo voor 38% van de jongeren in Rotterdam en 26% in de regiogemeenten. En vindt een derde van de jongeren het moeilijk om te vertellen dat zij op mensen van hetzelfde geslacht vallen.

Het onderzoek 

Het onderzoek laat naast deze resultaten nog veel meer zien. Bijvoorbeeld dat jongeren hun seksleven gemiddeld een 7 geven, dat ze steeds later aan seks beginnen en dat het gebruik van condoom en pil afneemt.

Benieuwd naar het landelijke onderzoek? Deze vind je op Seks onder je 25e 2023 – Rutgers. De regionale resultaten vind je op Seks onder je 25ste 2023
 
Seks onder je 25e 2023 is een grootschalig onderzoek naar de seksuele gezondheid van jongeren van 13 tot 25 jaar (Seks onder je 25e/Leefstijlmonitor, Rutgers & Soa Aids Nederland i.s.m. RIVM en CBS, 2023). Het onderzoek is uitgevoerd door Rutgers en Soa Aids Nederland in samenwerking met het RIVM, het CBS en GGD’en. Landelijk deden ruim tienduizend jongeren mee aan het onderzoek. Ruim 2500 jongeren hiervan woonden in Rotterdam-Rijnmond.