Spring naar het artikel

Boostervaccinatie jongeren 12 t/m 17 jaar zonder afspraak

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

6 maart 2022 | laatste update: 26 april 2022

Jongeren van 12 t/m 17 jaar kunnen een boostervaccinatie krijgen tegen corona. In onze regio bieden we dit zonder afspraak aan op alle vaccinatielocaties.

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) heeft samen met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) de veiligheid, betrouwbaarheid en werking van de boosterprik van BioNTech/Pfizer onderzocht. Het EMA vindt deze voldoende veilig en effectief voor jongeren. Voor volwassenen was deze prik al goedgekeurd. Jongeren maken zelf de keuze voor een boostervaccinatie tegen het coronavirus. 

Kiezen voor een boosterprik

Ben je 16 of 17 jaar oud? Dan mag je zelf beslissen of je je wilt laten vaccineren. Ben je jonger dan 16 jaar? Dan beslis je samen met je ouders of verzorgers over vaccinatie. De GGD-medewerker vraagt je bij het maken van de afspraak én op de vaccinatielocatie of je goed hebt nagedacht over je keuze voor deze vaccinatie (informed consent).

Afspraak

Wil je een boosterprik? Dat kan zonder afspraak op alle locaties. Maak je liever wel een afspraak, bel dan het landelijke afsprakennummer 0800-7070.

Meer informatie

Om te bepalen of je de booster wilt om bijvoorbeeld jezelf of een kwetsbaar gezinslid te beschermen, vind je meer informatie via de onderstaande links:

Om te bepalen of je de booster wil om bijvoorbeeld jezelf of een kwetsbaar gezinslid te beschermen, vind je meer informatie via de onderstaande links: 
Boostervaccinatie tegen corona voor jongeren van 12 t/m 17 jaar | Vaccinatie tegen het coronavirus | Rijksoverheid.nl 
Coronavaccinatie.nl/jongeren

Je kunt ook bellen met de medische informatielijn van de GGD Rotterdam-Rijnmond via 010 - 443 80 31 of met de twijfeltelefoon: 0800 - 75 55 777.
 

Ja, deze vaccinatie is net als alle andere vaccinaties tegen corona gratis.

Voor een veilig en kort bezoek aan de priklocatie is het belangrijk dat je:
•    een mondkapje draagt;
•    1,5 meter afstand houdt van anderen;
•    kleding draagt waarbij je je bovenarm makkelijk kunt ontbloten.

Neem het volgende mee:
•    Je identiteitsbewijs, zoals een paspoort of Nederlandse identiteitskaart (ID-kaart);
•    Een mondkapje; 
•    Eventueel: aanvullende informatie van je behandelend arts en het vaccinatieboekje.

Je mag zonder je ouders naar de afspraak op de priklocatie komen. Ben je jonger dan 16 jaar? En kom je zonder één van je ouders of verzorgers? Dan vraagt een medewerker van de priklocatie wel of je de keuze voor deze vaccinatie met ze hebt besproken.
 

Schriftelijke toestemming is niet nodig. Wel is het belangrijk dat je de keuze voor de vaccinatie met je ouders bespreekt. Meer informatie en hulp bij je keuze vind je op de website van de Rijksoverheid: Toestemming van je ouders voor een coronaprik | Vaccinatie tegen het coronavirus | Rijksoverheid.nl
 

Als je al een coronabesmetting hebt doorgemaakt dan is er geen medische noodzaak voor deze boostervaccinatie. 
 

Voor deze vaccinatie kun je terecht op alle vaccinatielocaties van GGD Rotterdam-Rijnmond. Ook op de tijdelijke locaties in de regio. Een overzicht van de locaties in de regio vind je hier: GGD Rotterdam-Rijnmond | Prikken zonder afspraak.

Als je prikangst hebt, kun je bellen naar 010-4438031. Via dit telefoonnummer kan je een afspraak maken op een locatie waar speciale aandacht is voor mensen met prikangst. 
Mocht je via 0800-7070 al een afspraak hebben gemaakt, geef dan bij aankomst op de vaccinatielocatie aan dat je prikangst hebt.