Spring naar het artikel

Buikklachten passagiers cruiseschip

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

20 september 2018

Cruiseschip Aida Perla meerde vandaag 20 september 2018 aan in de haven Rotterdam. Op het schip zijn er passagiers met buikklachten en overgeven. Waarschijnlijk wordt dit veroorzaakt door een virus zoals het rota- of norovirus. In de volksmond wordt dit vaak buikgriep genoemd.

 

Wat is buikgriep?

Buikgriep is een ontsteking van de maag en darm die meestal veroorzaakt wordt door het rota- of norovirus. Ziekteverschijnselen kunnen zijn koorts, misselijkheid, overgeven en waterdunne diarree. Het virus zit in de ontlasting en braaksel van personen die besmet zijn.

Is een virusinfectie te behandelen?

Behandeling is niet nodig, de ziekte geneest meestal vanzelf. Het is belangrijk dat men voldoende vocht binnen krijgt. Advies om meer drankjes te nemen met suiker (zoete dranken) en met zout (bouillon). Ook is het mogelijk om kant-en-klare zakjes bij de drogist of apotheek te kopen (ORS of Dioralyte). Blijf voldoende drinken bij overgeven. Bij twijfels over de gezondheid, is het advies om contact op te nemen met de huisarts.

Hoe kunnen mensen besmet raken?

Een virus zoals het noro- of rotavirus zit in de ontlasting en/of braaksel van personen die besmet zijn. Deze persoon kan het virus aan de handen krijgen, waardoor het ook op andere voorwerpen terecht kan komen. Als een besmet iemand braakt, kan het ook in de lucht komen en op spullen terechtkomen. Door direct contact met besmette personen en via besmette voorwerpen kan het virus aan de handen en daarna in de mond terechtkomen. Zo kan besmetting optreden.


Hoe kan besmetting met het virus worden voorkomen?

Goede hygiëne is belangrijk om besmetting te voorkomen. Was de handen in de volgende situaties:

•             na gebruik van het toilet;

•             voor het bereiden van voedsel;

•             voor het eten.

Droog de handen goed af aan een papieren handdoekje of keukenrol.

Bij ziekte raden wij aan om zoveel mogelijk een eigen toilet te gebruiken. Is dit niet mogelijk dan het toilet na ieder toiletbezoek te reinigen.

Vragen?

Bel met GGD Rotterdam-Rijnmond: 010 433 99 66