Spring naar het artikel

Corona in zomermaanden

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

25 augustus 2020 | laatste update: 8 september 2020

Het aantal besmettingen in onze regio is in de zomer flink toegenomen. We zien dat mensen zich niet meer houden aan de maatregelen, wat leidt tot meer besmettingen. Met name de anderhalve meter maatregel wordt snel vergeten. We hadden verwacht dat het virus zich zou gedragen zoals een griepvirus, dat in de zomermaanden minder opspeelt vanwege hogere temperaturen en doordat mensen meer buiten zijn en hun huizen beter ventileren. De realiteit was alleen anders. De GGD doet er alles aan om een tweede golf te voorkomen door laagdrempelig te testen en bron- en contactonderzoek uit te voeren en te isoleren.

Het doen van bron- en contactonderzoek is een intensieve klus. Dat gaat in heel veel gevallen goed, maar soms ook niet. RTV Rijnmond heeft aandacht besteed aan ervaringen van inwoners in deze regio. De ervaringen waren helaas niet altijd goed. En dat vinden wij vervelend. Het raakt ons ook. We werken 7 dagen per week, van ’s ochtends tot ‘s avonds keihard aan de bestrijding van het coronavirus, maar dat gaat niet zonder fouten.

In de gedeelde ervaringen van RTV Rijnmond zien wij helaas dat maatregelen niet worden nageleefd, zo worden er bijvoorbeeld drukke feestjes bezocht. Bron- en contactonderzoek is alleen zinvol als de samenleving meewerkt en zich houdt aan de maatregelen. Bron- en contactonderzoek is bedoeld om meldingen op te sporen, en snel in te dammen. Maar dit lukt alleen als er niet voortdurend nieuwe meldingen ontstaan omdat mensen zich niet aan de maatregelen houden.

Directeur Publieke Gezond Saskia Baas reageert hierop in de video: