Spring naar het artikel

Verkouden kinderen tot 6 jaar welkom op opvang en school

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

19 juni 2020 | laatste update: 4 juli 2020

Bij de GGD kan iedereen met klachten die passen bij COVID-19 getest worden. Maar bij kinderen met klachten van neusverkoudheid is het niet altijd nodig om te testen. Daarbij weegt mee of er een andere verklaring is voor de klachten van het kind en wat de gevolgen zijn van het weten van de testuitslag. Dit geldt vooral bij kinderen onder de 12, maar zeker onder de 6 jaar. Bij de afweging kan geadviseerd worden om niet te testen. Uiteindelijk beslist de ouder of wel/niet getest wordt.

Jonge kinderen zijn vaker neusverkouden, maar worden nu soms geweerd van de opvang of school, omdat neusverkoudheid een symptoom van het coronavirus (COVID-19) kan zijn. Bij jonge kinderen wordt een snotneus vaak veroorzaakt door een van de vele verkoudheidsvirussen. Kinderen vertonen over het algemeen milde klachten bij het coronavirus en lijken dan ook beperkt bij te dragen aan de overdracht van het virus.

Kinderen van 0 tot 6 jaar
Kinderen van 0 tot 6 jaar die neusverkouden zijn en géén koorts hebben, mogen naar de kinderopvang en basisschool. Behalve als zij een contact zijn van een patiënt met het coronavirus of een volwassen gezinslid hebben met klachten passend bij het coronavirus.  

Kinderen vanaf 7 jaar
Kinderen van 7 jaar en ouder en medewerkers blijven thuis bij: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, plotseling verlies van reuk of smaak, verhoging (tot 38 graden Celsius) of koorts. Als de kinderen en medewerkers 24 uur klachtenvrij zijn, mogen zij weer naar school of de kinderopvang. Kinderen (en ouders) blijven ook thuis als iemand anders in huis verkouden, benauwd is én koorts heeft.

Iedereen met milde klachten kan zich laten testen door een afspraak te maken via 0800-1202. Jonge kinderen met neusverkoudheid worden getest op het coronavirus als:

  • zij een contact zijn van een patiënt met een bevestigde coronabesmetting, of
  • zij deel uitmaken van een uitbraakonderzoek (als er meerdere mensen klachten hebben die passen bij COVID-19), of
  • op advies van de behandelend arts of op verzoek van de ouders.

Totdat de testuitslag bekend is, moet het kind thuisblijven. Als het kind koorts en benauwdheid heeft, dan moeten ook alle gezinsleden thuisblijven tot na de testuitslag.

In andere gevallen wordt het testen afgeraden door de impact die het heeft. Dit komt door het onaangename gevoel van de test en de beschermende kleding van de medewerkers.

Kinderen van 12 jaar en ouder moeten (ook) zelf toestemming geven voor het afnemen van de test. Het is belangrijk dat ouders dit daarom van tevoren met hun kind bespreken.

  • Kinderen 0 t/m 11 jaar: De ouder of verzorger geeft toestemming voor het afnemen van de test.
  • Kinderen 12 t/m 15 jaar: De ouder/verzorger én het kind moeten beiden toestemming geven voor het afnemen van de test.
  • Kinderen van 16 jaar en ouder: Kinderen moeten zelf toestemming geven voor het afnemen van de test. Zij mogen ook zelf een testafspraak maken.
  • Bij een ziekmelding uitvragen wat de klachten zijn. Kinderen tot 6 jaar die neusverkouden zijn, maar geen koorts hebben mogen naar school. Kinderen vanaf 7 jaar en volwassenen die klachten hebben passend bij het coronavirus kunt u adviseren om zich te laten testen.
  • Meld uitbraken van mogelijke infectieziekten bij de GGD, afdeling infectieziektebestrijding. De schoolleider of locatiemanager meldt drie of meer gevallen van een ziekte van vermoedelijk infectieuze aard (zoals diarree, vlekjesziekten) bij de GGD. Dit geldt ook voor (mogelijke) coronavirusinfecties: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, plotseling verlies van reuk of smaak, verhoging (tot 38 graden Celsius) of koorts.

Bij alle patiënten met een bevestigde coronavirusinfectie doet de GGD bron- en contactonderzoek. De GGD vraagt dan aan de patiënt met wie hij/zij precies contact heeft gehad in de besmettelijke periode en neemt zo nodig maatregelen om verdere verspreiding tegen te gaan. Indien uw school of kinderopvang betrokken is in een contactonderzoek, zal de GGD contact met u opnemen.