Spring naar het artikel

Coronaprik voor kinderen van 5 t/m 11 jaar

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

17 januari 2022 | laatste update: 4 mei 2022

Vanaf 18 januari 2022 kunnen ouders voor hun kinderen in de leeftijd van 5 t/m 11 jaar een afspraak maken voor een coronavaccinatie. Zij ontvangen hiervoor een uitnodigingsbrief van het RIVM. Het vaccin is nu voor alle kinderen in deze leeftijdsgroep beschikbaar. Ouders kiezen zelf of ze hun kind willen laten vaccineren.

Op afspraak of open inloop

Ben je ouder of verzorger, dan adviseren we je een afspraak te maken voor jouw kind via het landelijke afspraken nummer: 0800-7070. In onze regio kunnen kinderen uit deze leeftijdsgroep terecht op een beperkt aantal locaties en dagen. Hier binnenlopen zonder afspraak mag ook.

De zorgmedewerkers op deze locaties hebben ruime ervaring met het vaccineren van kinderen. Ook zijn hier artsen aanwezig die vragen kunnen beantwoorden. 

Over de vaccinatie

De kinderen krijgen twee prikken met een kinderdosis van het vaccin van BioNTech/Pfizer. Dit is een mRNA-vaccin dat speciaal voor kinderen is gemaakt. Het is goedgekeurd door het Europees geneesmiddelenagentschap EMA en er is een positief advies vanuit de Gezondheidsraad. Tussen de eerste en de tweede prik moet minstens acht weken zitten. Als het kind ook nog andere vaccinaties krijgt, bijvoorbeeld vanuit het Rijksvaccinatieprogramma, moet dat twee weken voor of na de coronavaccinatie gebeuren.

Kijk voor meer vragen over de coronavaccinatie voor kinderen op de website van GGD GHOR Nederland en op de website van het RIVM.

Je kunt ook bellen met de medische informatielijn van de GGD Rotterdam-Rijnmond via 010 - 443 80 31 of met de twijfeltelefoon: 0800 - 75 55 777.

Nee, vaccinatie is nooit verplicht. Wij bieden deze vaccinatie aan voor ouders die dat willen. Ouders maken zelf de keuze. 

Locaties waar kinderen gevaccineerd kunnen worden, wijzigen regelmatig. Een afspraak maken is niet nodig, maar we adviseren om dit wel te doen. Dit kan via het landelijke afspraken nummer: 0800-7070. 

  •  

Nee, als je kind al eerder corona heeft doorgemaakt en je besluit je kind te laten vaccineren dan heeft je kind maar 1 vaccinatie nodig. Alleen als je kind een medisch hoog risico heeft, blijven twee vaccinaties aangeraden. In het geval dat een besmetting is doorgemaakt wordt 12 weken aangehouden tussen de 1e en de 2e vaccinatie. Dit geldt voor kinderen van 5 t/m 11 jaar.

 

Ja, deze vaccinatie is gratis. Ook alle andere vaccinaties tegen corona zijn gratis.

Als je een afspraak hebt gemaakt voor je kind, neem je mee:

  • Afspraakbevestiging
  • ID- kaart of paspoort. 
  • Ingevulde vragenlijst (gezondheidsverklaring kind)
  • ID van de ouder die het kind begeleidt.

Kinderen van 5 tot en met 11 jaar zijn minderjarig, daarom is het nodig dat één ouder/verzorger meekomt naar de priklocatie. De ouder/verzorger die niet meekomt moet wel geïnformeerd zijn en ook toestemming hebben gegeven voor de coronaprik. Op de priklocatie vragen ze daarom eerst of beide ouders/verzorgers toestemming hebben gegeven voor de coronaprik.

  • Draag een mondkapje en houd 1,5 meter afstand van anderen.
  • Zorg dat je kind kleding draagt waarbij het makkelijk is om de bovenarm te ontbloten.
  • Er mag alleen één ouder/verzorger mee naar de locatie.
  • Wees op tijd aanwezig, het liefst 5 minuten voor de afspraak.
  • De vaccinatielocatie is een medische omgeving. Om onveilige situaties te voorkomen, vragen we om je kind bij je in de buurt te houden op de locatie.  

Heeft jouw kind prikangst? Dat komt regelmatig voor. Onze medewerkers hebben hier ervaring mee en weten hoe ze jouw kind het beste kunnen helpen. Zelf kun je je kind ook helpen. Lees hier wat je als ouder kunt doen als je kind prikangst heeft.

Je kunt een afspraak maken voor je kind via het landelijke afspraken nummer: 0800-7070. Hier kun je aangeven wat je postcode is. Er wordt dan gezocht naar een vaccinatielocatie dicht bij jouw huis.

Er is een beperkt aantal locaties waar je terecht kunt voor de vaccinatie voor kinderen van 5 t/m 11 jaar. Kijk voor een actueel overzicht op:

https://www.ggdrotterdamrijnmond.nl/infectieziekten/corona-covid19/vaccin/

 

 

De uitnodiging blijft geldig zolang de vaccinaties worden aangeboden.