Najaarsronde coronaprik start op 2 oktober
Vertalen
Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.
Corona is niet weg en kan weer opleven. Mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door corona, kunnen daarom vanaf 2 oktober tot eind december een coronaprik halen. Met de coronaprik wordt de bescherming tegen corona weer op peil gebracht en wordt ziekenhuisopname of overlijden zoveel mogelijk voorkomen.
In de regio Rotterdam-Rijnmond hebben we meerdere locaties waar inwoners een prik kunnen halen. De locaties zijn verspreid over de gehele regio en het betreft zowel kleinere als grotere locaties. De afspraaklocatie is afhankelijk van waar voldoende plek is. Het kan daarom voorkomen dat je iets langer moet reizen voor een afspraak.
Voor wie?
De vaccinatie is bedoeld voor mensen die een hoger risico lopen op ziekenhuisopname na een Covid-19 besmetting. Dit kan door een hogere leeftijd zijn of door een kwetsbare gezondheid. Dit zijn alle mensen van 60 jaar of ouder, maar ook mensen van 18 tot en met 59 jaar die jaarlijks een uitnodiging krijgen voor de griepprik (bijvoorbeeld mensen met hart- en vaatziekten, diabetes of een longaandoening), medisch hoog risicogroepen en zwangeren, komen in aanmerking voor de coronaprik. Ook zorgmedewerkers kunnen dit najaar de coronaprik halen. In individuele gevallen is het halen van de coronaprik ook mogelijk voor mensen die buiten de genoemde doelgroepen vallen. Bijvoorbeeld voor mensen met een kwetsbaar gezinslid.
Uitnodigingsbrief of zelf een afspraak maken via planjeprik.nl
-
Ben je 60 jaar of ouder? Dan ontvang je vanaf 19 september een uitnodigingsbrief van het RIVM voor het halen van de coronaprik bij de GGD.
-
Burgers tussen 70 en 89 jaar krijgen een uitnodiging met een datum, plaats en tijdstip. Komt het voorgestelde moment niet uit, of twijfel je om de coronaprik te halen? Bel dan naar 0800-7070.
-
Ben je tussen de 18 tot en met 59 jaar oud en ontvang je jaarlijks een uitnodiging voor de griepprik, of ben je zorgmedewerker, of ben je zwanger? Dan ontvang je geen uitnodigingsbrief. Je kunt zelf een afspraak maken bij de GGD. Dit is mogelijk vanaf 16 oktober en kan 24 uur per dag met DigiD via planjeprik.nl of tijdens kantooruren via 0800-7070.
-
Zonder afspraak een coronaprik halen bij de GGD kan nu nog niet. Later dit najaar wordt dat wel mogelijk. Wanneer en waar dat kan, zal te zien zijn op onze website en die van prikkenzonderafspraak.nl.
Je kunt de coronaprik tot eind december 2023 bij de GGD halen.
Ben je zwanger of heb je een doorverwijzing gekregen van een medisch specialist? Dan kan je het hele jaar door bij de GGD terecht.
Met de coronaprik bescherm je jezelf tijdens de zwangerschap tegen ernstige ziekte door corona en wordt het risico verkleind dat jouw kindje te vroeg geboren wordt. Voor jou is de coronaprik daarom niet alleen dit najaar maar het hele jaar door beschikbaar, ook in 2024. Dat geldt ook voor volwassenen en kinderen uit medisch hoog risicogroepen die door een arts worden doorverwezen voor de coronaprik
De coronaprik is vrijwillig
Je kiest zelf of u de coronaprik wilt. Een coronaprik is dus niet verplicht. Informeer jezelf goed, zodat je de juiste keuze kunt maken. Goed om te weten:
-
De coronaprik is gratis.
-
Je krijgt de prik in je bovenarm.
-
Neem een geldig identiteitsbewijs mee (rijbewijs, paspoort of ID-kaart)
-
Tijdens je bezoek aan de priklocatie mag je een mondneusmasker dragen, maar het is niet verplicht. Je mag de prikker ook vragen om een mondneusmasker te dragen.
-
Verzet je afspraak via planjeprik.nl/afspraak als u ziek bent of koorts hebt op de dag dat u de coronaprik krijgt.
-
De afspraken worden gemaakt op de locatie waar ruimte is. Dit betekent dat je afspraak plaatsvindt op een andere locatie die misschien ook verder weg is voor je.
Meer informatie?
Op www.mijnvraagovercorona.nl vind je veel informatie over corona en de coronaprik.
Liever persoonlijk contact? Bel dan met onze medische informatielijn op nummer 010 - 443 80 31 (bereikbaar op ma-vr van 08.30 tot 17.00 uur) , de Twijfeltelefoon op nummer 088 - 7 555 777 of kom langs bij een van onze voorlichtingsacties.