Spring naar het artikel

Coronaversoepelingen vanaf 1 juli

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

1 juli 2020

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, worden vandaag (1 juli) versoepeld. Een aantal basisregels blijft bestaan, maar mensen mogen wel weer in grotere groepen samenkomen. Het houden van 1,5 meter afstand blijft wel de norm. Door afstand te houden, geven we elkaar meer ruimte.

De nieuwe regels zijn grofweg in twee categorieën te verdelen: regels voor binnen en regels voor buiten. Dit omdat het besmettingsgevaar buiten minder is dan binnen. Hoewel de 1,5 meter-maatregel bij de basisregels hoort, zijn er een aantal uitzonderingen. Zo hoeven mensen uit één huishouden geen afstand van elkaar te houden. Jongeren tot 18 jaar hoeven ook geen afstand te houden van elkaar. Wel moeten ze 1,5 meter afstand houden tot volwassen. Ook voor contactberoepen wordt een uitzondering gemaakt op de afstandsregel. Dit geldt onder andere voor kappers, masseurs en instructeurs in lesauto’s. Ook hulpbehoevenden en hun begeleiders mogen de afstand negeren, net zoals sporters, acteurs en dansers.

Basisregels

De volgende basisregels blijven nog steeds van kracht:    

  • Heeft u klachten: blijf thuis en laat u zo snel mogelijk testen.
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
  • Was vaak uw handen.
  • Werk zoveel mogelijk thuis.
  • Vermijd drukke plekken en reis zoveel mogelijk buiten de spits.

Voor alle versoepelingen op een rij, zie: www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/06/24/per-1-juli-15-meter-blijft-norm