Spring naar het artikel

Uitbraak coronavirus

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

20 januari 2020 | laatste update: 5 april 2020

In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS-CoV-2 genoemd. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. Inmiddels zijn er besmettingen in de hele wereld vastgesteld.

De situatie in Rotterdam-Rijnmond

Update (5 april 2020, 15.00 uur): In de regio Rotterdam-Rijnmond zijn helaas in totaal 75 personen overleden waarvan bij ons bekend is dat zij besmet waren met het coronavirus. Het totaal aantal mensen dat positief getest is op het coronavirus in onze regio ligt nu op 1.483. Lees hier meer.

De situatie in Nederland

Ook in Nederland loopt het aantal besmettingen op. Kijk op de site van het RIVM voor de laatste ontwikkelingen en antwoorden op de meest gestelde vragen.

Extra maatregelen Nederland

In Nederland gelden vanaf donderdag 12 maart 2020 nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Minister-president Rutte en minister Bruins lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) toe tijdens een persbijeenkomst. Op maandag 23 maart zijn er aanvullende maatregelen door het Kabinet gepresenteerd. Lees hier welke maatregelen dit zijn.

De GGD Rotterdam-Rijnmond voert bij vastgestelde besmettingen bij inwoners in de regio Rijnmond het bron- en contactonderzoek uit. Dit betekent dat wij in kaart brengen met wie de patiënt (tijdens de besmettelijke periode) contact heeft gehad. Dit doen we zodat we verdere besmetting kunnen voorkomen.

Het coronavirus is meldingsplichtig. Dit betekent dat alle artsen en laboratoria elke patiënt met een verdenking van besmetting met het coronavirus moeten melden bij de GGD. Op die manier kan de GGD snel verder onderzoek doen.

We werken nauw samen met artsen, laboratoria, het RIVM, ziekenhuizen, GGD’en, gemeenten, de Veiligheidsregio en andere zorginstellingen in de regio.

De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te beperken, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Het zijn:

  • Was uw handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes, gooi ze na gebruik direct weg

Aanvullend op deze maatregelen adviseert het RIVM vanwege het coronavirus het volgende:

  • Geef elkaar geen hand meer
  • Blijf zoveel mogelijk thuis
  • Vermijd contact met anderen en houd 1,5 meter afstand tot elkaar
  • Blijf thuis bij milde verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging tot 38 graden of koorts.

Het ministerie van Buitenlandse zaken geeft actuele reisadviezen. Bekijk de website voor de actuele informatie.

In Nederland adviseren we alleen mondkapjes voor medisch personeel. Mondkapjes helpen alleen als u speciale maskers gebruikt die zich heel goed sluiten over uw neus en mond. U moet de maskers daarnaast heel nauwkeurig gebruiken en ze regelmatig wisselen. Dat is in het dagelijks gebruik bijna niet mogelijk.

Er bestaan verschillende coronavirussen. De meeste coronavirussen zorgen voor milde klachten zoals verkoudheid in de winter. Sommige coronavirussen kunnen ernstigere longklachten veroorzaken, bekende voorbeelden zijn MERS en SARS. Het nieuwe coronavirus hoort bij die laatste groep. De ziekte die het virus veroorzaakt heeft de naam COVID-19.

Minister Bruins van Medische Zorg heeft het nieuwe coronavirus aangemerkt als A-ziekte. Dit houdt in dat zorgprofessionals een directe meldingsplicht hebben: als ze vermoeden dat een patiënt besmet is, moeten ze dat meteen doorgeven aan de GGD. Meer informatie over de meldingsplicht is te vinden op de website van het RIVM.

Officiële cijfers over het aantal patiënten worden bijgehouden door ECDC en WHO. Ook in Nederland zijn besmettingen gemeld, het RIVM houdt hier een overzicht van bij.

De meeste informatie over het coronavirus, evenals een Q&A, vindt u op de website van de Rijksoverheid. De Rijksoverheid heeft een speciaal telefoonnummer voor vragen over het coronavirus: 0800 - 1351 (bereikbaar tussen 08.00 en 22.00 uur). Vanuit het buitenland is het nummer te bereiken door te bellen naar +31 20 205 1351.

Bij overige vragen over het coronavirus kunt u contact opnemen met de GGD (010 - 443 80 31).