Spring naar het artikel

Eerste zorgmedewerker in de regio gevaccineerd

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

8 januari 2021

De 59-jarige verpleeghuismedewerker Debora is vrijdag rond 9.30 uur als eerste zorgmedewerker uit onze regio ingeënt met een coronavaccin. Op de priklocatie bij Rotterdam The Hague Airport kreeg ze het Pfizer-vaccin toegediend.

Debora werkt als verzorgende in een verpleeghuis in Rotterdam. Ze hoefde geen twee keer na te denken toen ze de oproep kreeg voor de vaccinatie. "Ik ben blij dat we ons eindelijk kunnen laten vaccineren. We willen elkaar en de kwetsbaren waar we mee werken beschermen. Ik verlang natuurlijk ook naar meer vrijheid en minder druk op de zorg. Het vaccineren brengt ons een stap dichterbij het versoepelen van de maatregelen, zodat dit mogelijk wordt.”

Saskia Baas, directeur van de GGD Rotterdam-Rijnmond: “Met de start van het vaccineren zetten we de volgende stap in het bestrijden van het coronavirus. Als meer mensen gevaccineerd zijn, kunnen we kwetsbaren beter beschermen en komen we stapje voor stapje in de buurt van meer vrijheden. Op weg naar een nieuw normaal. Alleen samen krijgen we dat voor elkaar.”

Na Debora worden op de eerste dag ongeveer 250 zorgmedewerkers gevaccineerd.

Na de verpleeghuismedewerkers volgen de medewerkers uit de gehandicaptenzorg en thuiszorg, die ook het Pfizervaccin krijgen. Deze week is ook gestart met het vaccineren van een deel van het ziekenhuispersoneel en de ambulancemedewerkers. Dit gebeurt door de ziekenhuizen zelf.

Vaccin
Het coronavaccin waarmee de zorgmedewerkers worden gevaccineerd bestaat uit twee prikken. De eerste vaccinatie zorgt ervoor dat het immuunsysteem geactiveerd wordt en dat de cellen een geheugen opbouwen. De tweede prik – die na drie weken gegeven wordt – maakt dit proces af. Daarom krijgen mensen twee afspraken voor de vaccinatie. Op deze vaccinatielocatie wordt er vanaf vandaag 7 dagen per week gevaccineerd.

Vaccinatielocaties
Deze eerste fase van geconcentreerd vaccineren vindt plaats bij Rotterdam The Hague Airport. Er is gekozen voor deze XL-locatie, vanwege de ruim opgezette paviljoenen. Eén paviljoen wordt volledig gebruikt om te vaccineren. Het andere paviljoen blijft beschikbaar voor testen. Daarnaast speelt de bereikbaarheid ook een grote rol in de keuze voor deze locatie. Rotterdam The Hague Airport is centraal gelegen en heeft voldoende parkeergelegenheid. Als het nodig is zet de GGD ook pendelbussen in.

Meer informatie
Op de website van het RIVM vindt u meer informatie over het vaccin. Ook de website van de Rijksoverheid geeft meer informatie.