Spring naar het artikel

Eikenprocessierups actief in Rotterdam

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

12 juni 2019

Het is weer het seizoen van de eikenprocessierups, ook in de regio Rotterdam-Rijnmond. De rups is in Rotterdam onder andere gezien bij het Kralingse Bos, bij het Zuiderpark en de Oldegaarde. De haartjes van de rups (brandharen) en de nesten van de eikenprocessierups kunnen zorgen voor jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen. Meestal verdwijnen de klachten na enkele dagen tot twee weken.

Wat is een eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van vooral eikenbomen. In april, begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen en maken grote nesten op de stammen van eikenbomen. Deze nesten bestaan uit een dicht spinsel van draden, brandharen, vervellinghuidjes en uitwerpselen. In juli verpoppen de rupsen zich tot vlinders. Meer informatie over de eikenprocessierups.

Wat doet de gemeente?

Medewerkers van Stadsbeheer van de gemeente Rotterdam controleren eiken regelmatig op aanwezigheid van de eikenprocessierups. Op plekken waar veel mensen langskomen worden de nesten van de rups uit voorzorg door een gespecialiseerd bedrijf verwijderd. Dit jaar heeft de gemeente mezenkasten en vleermuizenkasten opgehangen in de stad. De koolmees en de vleermuis zijn namelijk dol de rups. Ook is een proef gestart met het vernevelen van bomen waar veel eikenprocessierups in zitten.

Wat kunt u doen?

Vermijd contact met de brandharen en lege nesten van de rups. Ook zonder direct contact met de rups kunnen zowel mensen als huisdieren klachten krijgen door rondvliegende haartjes. Meestal verdwijnen de klachten weer na een paar dagen tot twee weken. Als de klachten langer duren, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.

Meer informatie

Voor vragen over gezondheidsklachten door de eikenprocessierups kunt u maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur contact opnemen met de GGD Rotterdam-Rijnmond (010-4339894).