Spring naar het artikel

Eurekaweek 2021 - Welkom in Rotterdam!

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

10 augustus 2021 | laatste update: 17 augustus 2021

De komende jaren ga je studeren in onze havenstad en krijg je te maken met al het moois dat Rotterdam te bieden heeft. Dit begint met je introductieperiode, die gelukkig wat meer vrijheid kent dan vorig jaar. Op deze pagina lees je de belangrijkste informatie van de GGD voor studenten.

Op zondag 15 augustus en dinsdag 17 augustus is de GGD ook aanwezig op de campus. Heb je vragen? Loop even langs!

Voor veel van de activiteiten tijdens je introductie heb je de CoronaCheck-app nodig. Hiermee kun je een QR-code aanmaken die je toegang geeft tot diverse activiteiten. Er zijn verschillende QR-codes:

 • Vaccinatiebewijs: Dit krijg je nadat je volledig gevaccineerd bent. Voor Pfizer/Moderna krijg je het bewijs twee weken na je laatste prik, voor Janssen is dit vier weken.
 • Testbewijs: als je negatief test voor een evenement(via Testen voor Toegang)
 • Herstelbewijs: dit krijg je als je de afgelopen 6 maanden corona hebt gehad en je inmiddels helemaal hersteld bent

Vragen over deze app? Kijk op coronacheck.nl of bel de helpdesk via: 0800-1421.

Vaccineren is de belangrijkste stap in het openen van onze samenleving. Dit geldt natuurlijk ook voor een studentenstad als Rotterdam. Heb je nog geen prik gehad maar wil je er wel een? Studenten kunnen elke dag van 9.00 – 16.00 uur zonder afspraak terecht op de volgende locaties:

 • SS Rotterdam (t/m 23 augustus)
  3e Katendrechtse Hoofd 25, 30772 AM Rotterdam
   
 • Sporthal Schuttersveld
  Crooswijksestraat 93, 3034 AE Rotterdam


Neem je legitimatiebewijs en een mondkapje mee naar de priklocatie. Je mag ook een vriend meenemen naar de afspraak.

Meer informatie over vaccineren vind je hier.

Het testen op corona in Nederland is verdeeld onder twee organisaties:

 • Stichting Open Nederland (SON): zorgt voor de testen die nodig zijn voor een evenement zoals de Eurekaweek (testen voor toegang). Een afspraak maak je via www.testenvoortoegang.org.
   
 • De GGD: test vanwege de publieke gezondheid iedereen die coronaklachten heeft of vermoedt dat hij besmet is met het virus.


Testen bij de GGD (bij klachten)
Als je klachten krijgt die passen bij het coronavirus is het belangrijk dat je binnenblijft en je laat testen. Hiervoor kan je een afspraak maken op www.coronatest.nl. Je hebt een DigiD nodig om in te loggen. Ook kun je bellen naar 010-4438031, geef hierbij aan dat je student bent bij de Eurekaweek.

Speciaal voor de Eurekaweek is er een testlocatie beschikbaar waar je kunt binnenlopen zonder afspraak. Dit is de parkeergarage naast de metro bij de Kralingse Zoom (Kralingse Zoom 56, de P&R). Studenten kunnen van 14 augustus tot en met 3 september binnenlopen op deze locatie. De uitslag krijg je dezelfde dag nog.

Alle andere locaties in de regio Rotterdam-Rijnmond werken op afspraak. Let op: dit is alleen voor studenten die coronaklachten hebben. Heb je een testbewijs nodig? Maak dan een afspraak via www.testenvoortoegang.org.


Ik test positief. En nu?
Laat dit zo snel mogelijk aan je groepsleider weten. Het is nu belangrijk dat jij minimaal 7 dagen binnenblijft, geen (fysiek) contact meer hebt met anderen en wacht tot je klachten minimaal 24 uur over zijn.

Je huisgenoten moeten ook binnenblijven en zoveel mogelijk contact met anderen vermijden. Dat geldt overigens niet als zij beschermd zijn; dit is het geval wanneer zij volledig zijn gevaccineerd zijn* of het afgelopen half jaar al corona hebben gehad. Twijfel je wat er voor jou / jullie van toepassing is? Neem dan contact op met de GGD.

 

En wat als iemand anders in mijn introductiegroep positief is?
Dat is dus echt pech hebben. Waarschijnlijk ben je wat we bij de GGD een nauw contact noemen. Jij moet nu binnenblijven tot minimaal 5 dagen na het laatste contact met je groepsgenoot (dus als jullie elkaar op dinsdag voor het laatst hebben gezien, is woensdag de eerste dag na het laatste contact en moet je tot minimaal zondag binnenblijven). Op de 5e dag na het laatste contact kun je je dan via de GGD laten testen en als die test negatief is, mag je uit quarantaine (en dus weer naar buiten).

 

Ben je beschermd (volledig gevaccineerd* of corona gehad de afgelopen 6 maanden), dan hoef je niet in quarantaine. We raden je dan wel aan om je te laten testen op de 5e dag na het laatste contact met je positieve groepsgenoot.


*Pfizer/Moderna: twee prikken en 14 dagen na de laatste prik
*Janssen: 28 dagen na de prik

Meer weten over testen of onze andere testlocaties in de regio? Kijk op www.ggdrotterdamrijnmond.nl/coronatest.

Helaas is corona nog niet de wereld uit, dus de algemene regels om het virus tegen te gaan blijven van kracht. Dit betekent:

 • Anderhalve meter afstand houden;
 • Regelmatig grondig je handen wassen;
 • Hoesten en niezen in je elleboogplooi;
 • Het dragen van een masker dat mond, neus en kin bedekt in het openbaar vervoer

Het Centrum Seksuele gezondheid is er voor jongeren tot 25 jaar. Je kunt er terecht voor soa-testen en al je vragen en problemen rondom seksualiteit. Meer informatie vind je hier:

We wensen je heel veel plezier tijdens de Eurekaweek en natuurlijk in Rotterdam!