Spring naar het artikel

Eurekaweek 2022 - Welkom in Rotterdam!

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

10 augustus 2021 | laatste update: 12 augustus 2022

De komende jaren ga je studeren in onze havenstad en krijg je te maken met al het moois dat Rotterdam te bieden heeft. Dit begint met je introductieperiode. Op deze pagina lees je de belangrijkste informatie van de GGD voor studenten.

Op zondag 14 augustus (International Day) en dinsdag 16 augustus is de GGD ook aanwezig op de campus. Heb je vragen? Loop even langs!

We zijn op 16 augustus ook met onze testbus aanwezig. Wil je je laten testen op corona, heb je vragen over het virus of vaccineren, of wil je een gratis zelftest? Loop dan gerust naar onze bus!

GGD Rotterdam-Rijnmond bevordert en beschermt de gezondheid van de inwoners in de regio. Dit doet we voor 15 gemeenten in regio Rijnmond vanuit de Wet Publieke Gezondheid. 

We geven deskundig advies aan inwoners, bedrijven en regiogemeenten over gezondheid, infectieziekten, reizigersziekten en -vaccinaties, milieu en seksuele gezondheid.  We controleren de hygiëne bij piercings- en tatoeageshops, kinderopvangcentra en op schepen die de Rotterdamse haven binnenvaren.

Onderzoek
Ook doen we regelmatig onderzoek naar de gezondheid van de 1,3 miljoen inwoners in onze regio. Zo wordt de gezondheid van kinderen, jongeren en volwassenen in de regio in kaart gebracht en in de gaten gehouden.

Corona
De GGD levert een belangrijke bijdrage aan het onder controle krijgen van de coronapandemie. Dit doen we door inwoners te testen, te traceren en te vaccineren. Zo hebben we al een paar miljoen prikken gezet om het coronavirus eronder te krijgen. En we prikken nog steeds. De vaccinatiestrategie (wie er wanneer gevaccineerd wordt) bepaalt het ministerie van VWS. De GGD voert die strategie uit.

Meer lezen over al onze dienstverlening? Kijk dan op onze website: www.ggdrotterdamrijnmond.nl

 

Nederland is weer open. We zijn beter tegen het coronavirus bestand, door vaccinaties , booster- en herhaalprikken en de opgebouwde immuniteit. De vaccinaties werken bij veel mensen goed en een grote groep mensen heeft weerstand opgebouwd doordat ze besmet zijn geweest met corona. Maar het coronavirus is niet weg.

Er zullen nog steeds mensen ziek van worden. Het kabinet houdt de coronasituatie daarom goed in de gaten en onderneemt actie als er aanleiding toe is.

Er geldt nog een aantal corona-adviezen: handen wassen, afstand houden van kwetsbare personen, een zelftest doen bij klachten en zorgen voor voldoende frisse lucht. Check voor meer informatie de website van de Rijksoverheid.

Wil je meer weten over de coronaprik in onze regio? Kijk dan op onze webpagina over vaccineren

Doe een zelftest als je coronagerelateerde klachten hebt, of wanneer je dichtbij een besmet persoon was. Of gewoon voor de zekerheid, vlak voor een feestje of daarna. 

Heb je een corona-zelftest gedaan en is deze positief? Dan ben je (waarschijnlijk) besmet met het coronavirus. Om te voorkomen dat je andere mensen besmet, ga je direct minimaal vijf dagen in isolatie en vermijd je contact met huisgenoten. Als je na die vijf dagen minimaal 24 uur klachtenvrij bent, mag je weer uit isolatie. Lees de informatiebrief of bekijk hier de video 'hoe werkt isolatie'.

Informeer
Het is belangrijk dat je de mensen met wie je contact hebt gehad informeert dat je positief getest bent op corona. Hoe je dit doet, lees je hier.

Thuisquarantaine (thuisblijven) en corona
Het advies om in quarantaine te gaan wanneer je in de buurt bent geweest van iemand met corona is vervallen. Om besmettingen en verspreiding  tegen te gaan, is het wel belangrijk om na contact met een positief getest persoon:

  • extra alert te zijn op klachten

  • direct te testen bij klachten en

  • contact met kwetsbaren voor 10 dagen na het contact met de positieve persoon te vermijden

Twijfel je wat je moet doen als je in de buurt bent geweest van iemand met corona? Kijk dan op mijnvraagovercorona.nl wat je kunt doen. 

Meer weten over testen of onze andere testlocaties in de regio? Kijk op www.ggdrotterdamrijnmond.nl/coronatest.

Iedereen die dat wil, kan gratis een prik tegen het coronavirus halen bij de GGD. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Je kunt op een priklocatie ook alleen binnenlopen om je vragen te stellen over corona. Alle locaties zijn goed bereikbaar met de auto of het openbaar vervoer. Kijk waar je terecht kunt en wat de actuele openingstijden zijn op onze webpagina over vaccineren.

Wil je weten welke prik je wordt geadviseerd? Bekijk de coronaprikwijzer.

 

Het Centrum Seksuele gezondheid is er voor jongeren tot 25 jaar. Je kunt er terecht voor soa-testen en al je vragen en problemen rondom seksualiteit. Meer informatie vind je hier:

We wensen je heel veel plezier tijdens de Eurekaweek en natuurlijk in Rotterdam!