Spring naar het artikel

GGD opent extra coronatestlocaties in de regio

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

26 mei 2020 | laatste update: 5 januari 2021

GGD Rotterdam-Rijnmond bereidt zich voor om in juni dagelijks ruim 1000 inwoners te testen op het coronavirus. In juni kunnen alle Nederlanders die klachten hebben zoals verkoudheid, keelpijn of koorts zich door de GGD laten testen.  De GGD opent daarom binnenkort vier extra testlocaties in de regio. Iedereen kan zelf, zonder tussenkomst van een arts, een afspraak maken.

Er komt een tweede testlocatie bij in Rotterdam, bij het Fietspunt op de Koperstraat 23. Ook in Goeree-Overflakkee wordt een locatie geopend in een leegstaand bedrijfspand op bedrijventerrein Oostplaat, aan de rand van Middelharnis (Zernikeweg 28). In Schiedam wordt een testlocatie geopend bij de Margriethal (Nieuwe Damlaan 5). Ook komt er een testlocatie in de gemeente Nissewaard, bij de voormalige milieustraat aan de Raadsheerenhoek 27 in Zuidland. De GGD beschikt daarnaast nog over twee mobiele testunits die ingezet kunnen worden. Deze camperbussen zullen wekelijks testen in Hoek van Holland en Maassluis.

Voorwaarden locaties

Saskia Baas, directeur Publieke Gezondheid licht toe: ‘We willen en moeten goed voorbereid zijn op het moment dat iedereen getest kan worden. Door de versoepeling van de maatregelen is het belangrijk om het virus onder controle te houden. Dat krijgen we onder andere voor elkaar door veel te testen. Voor de extra locaties hebben we gekeken naar een goede spreiding, zodat ze bereikbaar zijn voor inwoners vanuit de hele regio. De locaties die we gekozen hebben zijn bovendien langer in te zetten en makkelijk op te schalen als dit nodig is.’

Drive-thru

De GGD beschikt al over een testlocatie in de parkeergarage bij het Topsportcentrum Rotterdam. Baas: ‘Hier is vorige week een extra teststraat aan toegevoegd, zodat we ook hier meer mensen kunnen helpen.’ De nieuwe locaties werken – net als de huidige testlocatie - volgens drive-thru concept. Als het nodig is kan de GGD opschalen naar 1.820 testen per dag in de regio.

Auto

De GGD adviseert mensen met klachten om alleen en met de auto te komen. Zij hoeven dan alleen hun portier te openen voor de test. Maar ook mensen die lopend of met de fiets komen kunnen op elke locatie getest worden. Gebruik maken van het openbaar vervoer raadt de GGD af. Wie te ziek is om naar de teststraat te komen, krijgt bezoek aan huis. Hier heeft de GGD een speciaal bemonsterteam voor.

Verruiming testbeleid

Vanaf 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen op het coronavirus. Het gaat hierbij om verkoudheid, keelpijn en/of koorts. Er is een landelijk telefoonnummer waar mensen zich kunnen aanmelden: 0800 - 1202. Telefonisch aanmelden via de GGD Rotterdam-Rijnmond is ook mogelijk, via 010 443 81 00.

Het is belangrijk om bij klachten thuis te blijven, en meteen te laten testen of u het coronavirus bij u draagt. Zo krijgen we meer inzicht in de verspreiding van het virus en kunnen de GGD’en werken aan het indammen van het virus.

 

Beeld: David Rozing