Spring naar het artikel

Rotterdam krijgt een hitte-app

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

7 juni 2018 | laatste update: 11 juni 2018

Als het erg warm buiten is, kunnen mensen last krijgen van hun gezondheid. De gemeente Rotterdam biedt daarom een hitte-app aan: Extrema Rotterdam. De app vertelt bij erg warm weer welke gezondheidsrisico’s Rotterdammers lopen.  

Het is lastig om bij warm weer warmte goed kwijt te raken. Ons lichaam moet hard werken, bijvoorbeeld door meer te zweten. Hitte kan er daardoor voor zorgen dat mensen oververhit raken, uitdrogen of zelfs overlijden. Vooral ouderen, kleine kinderen, chronisch zieken, mensen die slecht ter been zijn en mensen met overgewicht zijn kwetsbaar. Oude mensen hebben bijvoorbeeld minder snel het gevoel van dorst en kleine kinderen kunnen moeilijk aangeven dat zij dorst hebben.

De app geeft Rotterdammers een persoonlijk advies over hun risico op gezondheidsklachten door de hitte. Extrema Rotterdam bepaalt dit risico op basis van het actuele weer, leeftijd, geslacht en gezondheid. De app laat ook koele plekken in de stad zien en drinkwaterpunten. De app is onderdeel van een Europees project. Na Athene en Parijs is Rotterdam de derde stad die de app aanbiedt.

Waarom een hitte-app voor Rotterdam?
Sinds 2000 zijn er meerdere grote hittegolven geweest waaraan veel mensen zijn overleden. In de toekomst zullen de temperaturen steeds meer gaan stijgen. In een stad wordt het veel sneller warm (tot wel 8 graden warmer dan in een buitengebied). Ook koelt een stad veel langzamer af. Daarom wordt de app nu in Rotterdam getest.

Lees meer over hitte en gezondheidsadviezen op deze pagina.