Spring naar het artikel

GGD op bezoek bij VWS

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

16 maart 2023

Afgelopen maandag was een delegatie van onze GGD Rotterdam-Rijnmond op bezoek bij VWS om een presentatie te geven over de Buurtaanpak van Preventie en Voorlichting aan het Managementteam Volksgezondheid van VWS. We waren er op uitnodiging van VWS, die ons complimenten gaf voor onze aanpak en er meer over wilde weten.

We vertelden over onze datagedreven aanpak met een passende mix van interventies per buurt op basis van het Behavioural Change Wheel. Een hele mond vol, maar het betekent dat we door samen te werken met allerlei sleutelorganisaties, markt- en groepsvoorlichting, pop-up vaccinatielocaties en het verspreiden van brievenbusflyers, de doelgroepen kunnen bereiken in wijken met een lage vaccinatiegraad. We komen activiteiten in gesprek met inwoners en merken hoe waardevol dat is. We kunnen mensen echt helpen bij het maken van keuzes die te maken hebben met hun gezondheid. Ook nu over HPV bijvoorbeeld.

Onderzoek over deze aanpak laat een positief effect zien. Daar kunnen we van leren; ook voor andere gezondheidsthema's. Bijvoorbeeld omdat we verbinding leggen met thema's als Gezond eten en Bewegen. We vinden het belangrijk om dit soort activiteiten voort te blijven zetten, zodat we op een laagdrempelige manier dichtbij de inwoners zijn.

We delen onze ervaringen en inzichten natuurlijk graag met andere organisaties. En als Rotterdammers zijn we van het doorpakken: deze week staan we weer op de markt en leggen we mensen van alles uit over de nieuwe coronasituatie. Daar is heel veel behoefte aan. We merken dat veel inwoners nog vragen hebben of onzeker zijn over hoe het nu precies zit. En, ook al hoeft het niet meer, voor wie wil blijven we zelftesten uitdelen.