Spring naar het artikel

Griep in Marokko

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

7 februari 2019

Verschillende media en nieuwssites die op Marokko georiënteerd zijn berichten sinds februari 2019 over de (Mexicaanse) griep in Marokko. Deze 'Mexicaanse' griep is hetzelfde als de gewone seizoensgriep zoals die momenteel ook in Nederland heerst.

De griepprik is vanaf oktober/november aangeboden aan mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door de griep. Dit zijn kinderen, chronisch zieken en mensen ouder dan 60 jaar. De voorraad van het griepvaccin is zeer beperkt, omdat het vaccin slechts voor één seizoen geldig is.

Omdat het griepseizoen in Nederland en de rest van de wereld al begonnen is, en de vaccinaties voor risicogroepen al zijn afgerond, worden er door de huisarts (en de GGD) geen griepvaccinaties meer gegeven. Wel kunt u een aantal maatregelen nemen om griep te voorkomen.

Wat kunt u doen?

 • Hoest en nies netjes. Raak uw mond en neus zo min mogelijk aan. Houd een zakdoek of hand voor de mond bij niezen of hoesten of hoest in uw handen of elleboogplooi. Hoest in elleboogplooi als u niet meteen uw handen kunt wassen.
   
 • Gebruik een zakdoek maar één keer. Gebruik het liefst papieren zakdoeken. Gooi deze na gebruik weg.
   
 • Was de handen voor het eten en na het hoesten, niezen of snuiten. Droog de handen daarna goed af.
   
 • Houd het huis schoon. Vooral deurknoppen, kranen en trapleuningen. Was beddengoed en stoffen speelgoed regelmatig. Via deze voorwerpen kunnen griep – en verkoudheidsvirussen zich makkelijk verspreiden.
   
 • Ventileer woon- en slaapruimten. Laat ventilatierooster open of zet het raam op een kier.

Gaat u op vakantie naar Marokko?

Dan moet u zich mogelijk laten vaccineren. Bekijk het reisadvies en de aanbevolen vaccinaties voor Marokko hier.