Spring naar het artikel

Zeer warm weer verwacht: hitteplan vanaf maandag actief

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

17 juli 2022 | laatste update: 9 augustus 2022

Vanaf maandag worden er temperaturen van 30°C of hoger voorspeld. Het RIVM activeert daarom het Nationaal Hitteplan. Voor een aantal kwetsbare doelgroepen, met name ouderen en mensen met een chronische aandoening, is aanhoudend warm weer een risico voor de gezondheid. De GGD adviseert hen voldoende water te drinken, koelte op te zoeken en lichamelijke inspanning te beperken.

Let op: Op maandag en dinsdag zijn onze test- en vaccinatielocaties vanaf 13.00 uur gesloten. Dit doen we voor het welzijn van onze medewerkers en bezoekers. Het wordt door de hitte te warm in onze locaties.

Tips en adviezen

De GGD volgt het Nationaal Hitteplan, dat door het RIVM en KNMI wordt geactiveerd. Wij informeren organisaties en inwoners over de risico’s van hitte. Via onderstaande links vind je tips om negatieve gezondheidseffecten te voorkomen.

Wie lopen er risico bij warm weer?

Warm weer vormt voor bepaalde mensen een groter risico dan voor anderen. Ouderen vormen de grootste risicogroep. Bij hen is de temperatuurregulatie van het lichaam vaak slechter en hebben zij een verminderd dorstgevoel. Ook mensen met een chronische (lichamelijke of psychiatrische) aandoening, personen in een sociaal isolement, mensen met overgewicht en jonge kinderen (0-2 jaar) zijn extra kwetsbaar. Daarnaast kan het gebruik van specifieke geneesmiddelen leiden tot gezondheidsrisico’s bij aanhoudend warm weer.

Wat zijn de effecten van aanhoudend warm weer?

Als warme weersomstandigheden meerdere dagen aanhouden, kan dit leiden tot een verminderd welzijn en gezondheidsproblemen. Klachten variëren van vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn, huidklachten zoals jeuk en uitslag met blaasjes tot gevolgen van uitdroging zoals kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid. Uitdroging kan met name bij ouderen en mensen met hart- en vaatziekten leiden tot verstoring van de bloeddoorstroming van vitale organen (hart, longen, hersenen, nieren) met mogelijk levensbedreigende gevolgen.

Wanneer is het té warm?

Het Nationaal Hitteplan treedt in werking als de kans op aanhoudend extreem warm weer zeer groot is, dit gebeurt meestal landelijk maar kan ook regionaal. Het gaat hierbij om minstens vier opeenvolgende dagen met een temperatuur van 27 °C of hoger. Echter, gezondheidseffecten kunnen ook al bij lagere temperaturen voorkomen. Onderzoek heeft uitgewezen dat sterfte door hitte onder ouderen toeneemt bij temperaturen boven de 17-23 °C. Warm weer kan dus tot gezondheidsproblemen leiden zonder dat er sprake is van extreme warmte of hitte. Dit geldt met name voor gevoelige groepen zoals ouderen en mensen met een chronische aandoening.