Spring naar het artikel

HPV-vaccinatie in 2023 gratis beschikbaar voor jongvolwassenen

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

11 januari 2023 | laatste update: 23 maart 2023

Vanaf januari ontvangen mannen en vrouwen van 19 tot en met 26 jaar een oproep voor de HPV-vaccinatie. Mannen ontvangen deze oproep voor de eerste keer. HPV staat voor humaan papillomavirus. Dit virus kan zes soorten kanker veroorzaken.  Het gaat onder andere om baarmoederhalskanker en mond- en keelkanker. De HPV-vaccinatie beschermt daartegen en bestaat uit twee prikken. Deze prikken zijn in 2023 gratis voor deze leeftijdsgroep. 

In de regio Rotterdam-Rijnmond krijgen ruim 100.000 jongvolwassenen een oproep van het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. De GGD Rotterdam-Rijnmond voert deze vaccinatiecampagne in onze regio uit. Het is voor het eerst dat de GGD deze vaccinatie op deze schaal aanbiedt. De HPV-vaccinatie voor jongeren tot en met 18 jaar wordt in onze regio verzorgd door Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Rijnmond

Prikken zonder afspraak

Inwoners die een oproep ontvangen, kunnen zonder afspraak binnenlopen op één van onze HPV-priklocaties. Een afspraak maken kan ook:
•    Online: via hpvafspraak.nl (inloggen met DigiD). 
•    Telefonisch: 0800 – 1608 (houd ID-bewijs bij de hand).

Waar prik halen?

Om het zo eenvoudig mogelijk te maken om een prik tegen HPV te halen, bieden we deze vaccinatie aan op diverse locaties in de regio. Een overzicht van deze locaties staat op de webpagina over de vaccinatiecampagne.

Landelijke campagne

Uit onderzoek blijkt dat er bij jongvolwassenen weinig kennis is over de mogelijke gevolgen van het HPV-virus en over de vaccinatie. Vanaf woensdag 11 januari start daarom een landelijke campagne met de slogan: Met 1 vaccin beschermd tegen 6 soorten kanker. Jongeren krijgen de oproep zich goed te informeren over HPV en de vaccinatie. Ze kunnen hierbij onder andere gebruik maken van de HPV Keuzehulp.

Vragen

Om iedereen in onze regio zo goed mogelijk te informeren, organiseert GGD Rotterdam-Rijnmond extra voorlichtingsactiviteiten

Meer informatie

Meer weten over HPV en de HPV-vaccinatie? Lees meer op de website van het RIVM.