Spring naar het artikel

Een gezonde jaarwisseling

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

24 december 2019

Nog een week en dan is 2019 weer voorbij. Hoe zorg je dat je de jaarwisseling gezond door komt? Wij geven enkele tips.

Letsel

Brandwonden en oogletsels zijn de meest voorkomende letsels door vuurwerk. Niet alleen mensen die vuurwerk afsteken lopen risico, ook belanden jaarlijks veel omstanders op de eerste hulp. Blijf daarom zo veel mogelijk uit de buurt van vuurwerk en draag een vuurwerk- of veiligheidsbril. Steek geen vuurwerk af in een nauwe straat.

Fijnstof

Door het afsteken van vuurwerk komen allerlei stoffen vrij, zoals barium en koper. De hoeveelheid fijnstof in de lucht kan zelfs 40 keer hoger zijn dan op een normale dag. Sommige mensen kunnen hier gezondheidsklachten van krijgen, bijvoorbeeld zwangeren, kleine kinderen, mensen met luchtweg- of longaandoeningen en mensen met hart- en vaatziekten.

Het inademen van fijnstof zorgt voor nadelige effecten op hart- en bloedvaten, een verminderde longfunctie en verergering van luchtwegklachten. Heb je last van de luchtvervuiling, blijf dan een aantal uren na middernacht binnen. Dan is de concentratie fijnstof namelijk het hoogst.

Gehoorschade

Elk jaar lopen tussen de 800 en 1600 mensen blijvende gehoorschade tijdens de jaarwisseling op. Jongeren lopen 3 keer meer kans op gehoorschade tijdens de jaarwisseling, 19-jarige mannen zelfs 11 keer zoveel kans! Gehoorschade kan direct ontstaan na één hard geluid (zoals vuurwerk), maar ook langzaam opbouwen door te vaak of te lang luisteren op hoge geluidsniveaus. De trilharen in het oor kunnen beschadigd raken of breken, waardoor zij niet meer goed in staat zijn om signalen aan je hersenen door te geven. Helaas kunnen deze trilharen niet meer herstellen, kapot is kapot. Hierdoor kun je gehoorverlies of oorsuizen krijgen.

Hoe merk je dat je gehoorschade hebt opgelopen?
Als je na afloop van het vuurwerk minder goed hoort of een piep in je oor hebt, dan is dit een teken dat je gehoor flink overbelast en mogelijk beschadigd is geraakt. Blijf je last houden van je gehoor, negeer dit dan niet en ga langs bij je huisarts. Indien nodig verwijst de huisarts je door naar een kno-arts of audiologisch centrum.

Houd afstand van vuurwerk
Ook voor je gehoor geldt: blijf zoveel mogelijk uit de buurt van vuurwerk. Vuurwerkknallen halen met gemak 120 decibel; knallen van illegaal vuurwerk kunnen zelfs oplopen tot 170 decibel. Deze extreem hoge geluidsniveaus zijn niet alleen pijnlijk maar ook zeer schadelijk. Als je te dichtbij staat kun je direct blijvende gehoorschade oplopen.

Draag gehoorbescherming
Als je naar buiten gaat om naar het vuurwerk te kijken of af te steken, draag dan altijd gehoorbescherming. Gehoorbescherming dempt 15 tot 20 decibel, waardoor je het risico op gehoorschade beperkt. Gebruik universele oordoppen met speciaal filter of oorkappen. Schuimoordoppen zijn minder geschikt voor vuurwerk, omdat deze vaak lastig zijn om goed in te doen, waardoor de gehoorgang mogelijk niet goed wordt afgesloten.

Bescherm het gehoor van kinderen
Voorkom dat je kinderen blijvende gehoorschade oplopen. Bescherm het gehoor van kinderen met kinderoorkappen, het liefst in combinatie met filteroordoppen. Zowel oorkappen als filteroordoppen zijn in kindermaat verkrijgbaar.