Spring naar het artikel

Kijk uit voor teken

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

8 juli 2024 | bron Kijk uit voor teken

Van april tot en met oktober zijn teken actief. Ze kunnen ziekten doorgeven, zoals de ziekte van Lyme en Tekenencefalitis (TBE of FSME). Bij de GGD kun je een prik halen tegen TBE of FSME. Helaas is er geen vaccin tegen Lyme. Je kunt je wel tegen een tekenbeet beschermen.

Wat zijn teken?

Teken zijn kleine spinachtige beestjes die leven van bloed. Ze zitten laag bij de grond tussen het hoge gras, struiken en bladeren, in bos, heide en ook in de tuin, in binnen- en buitenland. Teken kruipen op mensen en dieren en bijten zich vast in de huid. Vaak merk je hier niets van.

Ben je ‘in het groen’ geweest? Controleer jezelf en anderen dan op tekenbeten en verwijder de beestjes zo snel mogelijk.

Zo voorkom je een tekenbeet

  • Blijf op de paden en loop niet door hoog gras of struikgewas; 
  • Draag bedekkende kleding (lange broek, broekspijpen in de sokken, stevige schoenen); 
  • Smeer de onbedekte huid in met een middel dat insecten tegenhoudt. Gebruik een middel met minimaal 30% DEET
  • Kampeer niet aan de rand van het bos of langs heggen van een camping; 
  • Vraag de GGD of een vaccin tegen tekenencefalitis nodig is (dit is niet mogelijk voor de ziekte van Lyme). 

Toch gebeten door een teek?

Verwijder de teek zo snel mogelijk. Bekijk het filmpje over hoe je dit doet en wanneer je huisarts moet inschakelen.

Vakantieplannen?

Zowel in Nederland als ij het buitenland kun je een tekenbeet oplopen. Ga je tijdens je vakantie in Europa de natuur in? Vraag dan bij de GGD of het nodig is om een prik te halen tegen tekenencefalitis.

Ziekte van Lyme

Eén op de 5 teken is besmet met de ziekte van Lyme. Deze ziekte komt voor in Nederland en andere landen. Op de tekenrader kun je zien hoe actief de teken in Nederland zijn. Lees hier meer over de ziekte van Lyme.

Tekenencefalitis (TBE)

Tekenencefalitis is hersenvliesontsteking en wordt overgedragen door het tekenencefalitis-virus. Je kunt je hier tegen beschermen met een vaccin. Dit vaccin kun je halen bij de GGD.

TBE komt vooral voor in grote delen van Duitsland, Oostenrijk en in Oost-Europa. De Aziatische soort komt voor in grote delen van Rusland, Mongolië, Kazachstan en Kirgizstan. In Nederland is de kans op TBE vrij klein. Meer over tekenencefalitis.