Spring naar het artikel

Meningokokken, hoe zit het eigenlijk?

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

1 juni 2018 | laatste update: 6 juni 2018

Er is in de media momenteel veel aandacht voor het onderwerp Meningokokken. Maar hoe zit het nu eigenlijk met de meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Voor sommige soorten meningokokken is een vaccinatie beschikbaar. Het totaal aantal gevallen van meningokokkenziekte is de laatste jaren afgenomen. Het aantal infecties met meningokokken W steeg in Nederland wel van gemiddeld vier per jaar tot 2015 tot vijftig in 2016 en tachtig in 2017. De kans om ziek te worden is nu nog heel erg klein. Minder dan 1 persoon op iedere miljoen inwoners in Nederland per maand wordt ziek.Om te voorkomen dat de kans om ziek te worden groter wordt, besloot de minister onlangs om de vaccinatie tegen meningokokken uit te breiden. Hiermee wil de minister de toename van besmettingen met meningokokken type W stoppen.

Meest gestelde vragen (en antwoorden) over meningokokken

Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Deze is van mens op mens overdraagbaar en bevindt zich gewoonlijk in de neusholte van gezonde mensen. Zij worden hier niet ziek van. De bacterie wordt via de lucht, door hoesten en niezen, of door zoenen van mens op mens overgedragen. In het zeldzame geval dat deze bacterie in de bloedbaan of in het zenuwstelsel komt, kunnen mensen er wél ernstig ziek van worden. Maar deze kans om ziek te worden is heel klein. Er zijn verschillende soorten van deze bacterie. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste.

Iedereen kan meningokokkenziekte krijgen, maar de ziekte komt iets vaker voor bij kinderen tussen 1 en 4 jaar oud, jongeren tussen de 14 en 20 jaar en als je ouder bent dan 60 jaar.

Kinderen van 14 maanden krijgen het vaccin ACWY aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma bij het consultatiebureau.
Jongeren geboren tussen 1 mei en 31 december 2004 krijgen het vaccin aangeboden tussen 1 oktober en 30 november 2018. Jongeren ontvangen hiervoor een uitnodiging.

Het is onmogelijk om alle kinderen, jongeren en ouderen te vaccineren. Daarom is besloten te starten met de peuters en tieners die 14 jaar worden. Sinds 1 mei 2018 krijgen peuters van 14 maanden op het consultatiebureau een vaccinatie tegen Meningokokken ACWY. Deze vaccinatie vervangt de vaccinatie tegen meningokokken C, die deze jonge kinderen al sinds 2002 krijgen aangeboden.

Veertienjarigen vormen één van de groepen met een hogere kans op de ziekte. Hoewel de kans om ziek te worden ook bij hen heel klein is, spelen zij ook een rol bij de verspreiding van de bacterie. Zij bewegen zich in verschillende sociale groepen (school, sportclub, gezin) en kunnen zo makkelijker de bacterie oplopen en verspreiden. Door hen te vaccineren, beschermen we indirect de hele bevolking, omdat zij de bacterie niet kunnen verspreiden als zij gevaccineerd zijn. In 2019 krijgen tieners die dan 14 jaar worden een uitnodiging voor een vaccinatie.

We willen benadrukken dat de kans om ziek te worden heel gering is, er is geen medische noodzaak.

Wilt u ondanks deze informatie toch uw kind of uzelf laten vaccineren, dan is een vaccinatie mogelijk. Hiervoor kunt u een afspraak maken bij de GGD Rotterdam-Rijnmond of een ander vaccinatiecentrum.

De vaccinatie is niet gratis.
Het vaccin betaalt u zelf. De kosten hiervoor bij de GGD Rotterdam-Rijnmond zijn € 104,00, dit is inclusief consultkosten.

Tot slot: er is geen sprake van een uitbraak van meningokokken, maar van een landelijk lichte toename van het aantal zieken door meningokokken type W, waarvoor de Rijksoverheid een uitbreiding van het Rijksvaccinatieprogramma heeft doorgevoerd.

Kijk voor inhoudelijke informatie en veel gestelde vragen en antwoorden over meningokokken en de vaccinatie op de website van het RIVM. Of bezoek de website Rijksvaccinatieprogramma. Bij vragen kunt u de GGD bellen.