Spring naar het artikel

Vaccinatie Meningokokken voor peuters en jongeren

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

10 september 2018 | laatste update: 18 september 2018

Het vaccin tegen meningokokken ACW en Y is sinds 1 mei 2018 in het Rijksvaccinatieprogramma opgenomen voor kinderen van 14 maanden. Het Centrum Jeugd en Gezin voert het Rijksvaccinatieprogramma uit.

14 tot 18 jaar
In het najaar van 2018 is gestart met het vaccineren van jongeren die geboren zijn tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004. Vanaf 2019 worden jaarlijks alle 14-jarigen uitgenodigd voor een meningokokken ACWY-vaccinatie. In 2019 is er ook een inhaalcampagne voor jongeren geboren tussen 1 januari 2001 en 1 mei 2004. Het is de bedoeling dat eind 2019 alle 14 tot 18-jarigen zijn gevaccineerd.

Andere leeftijden

Update 18 september 2018:

Niet iedereen ontvangt dus een uitnodiging voor de vaccinatie. Het RIVM legt dit uit op hun website. De GGD Rotterdam-Rijnmond krijgt veel verzoeken voor vaccinatie van personen die buiten het Rijksvaccinatieprogramma vallen.

Op dit moment kunnen wij niet aan alle verzoeken voldoen.

Wanneer er weer plek is, communiceren wij dit via onze website. Kinderen die een vaccinatie krijgen via de inhaalcampagne in 2019 kunnen niet bij de GGD Rotterdam-Rijnmond gevaccineerd worden.  

Veelgestelde vragen

Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Voor sommige soorten meningokokken is een vaccinatie beschikbaar. Het totaal aantal gevallen van meningokokkenziekte is de laatste jaren afgenomen. Het aantal infecties met meningokokken W steeg in Nederland wel van gemiddeld vier per jaar tot 2015 tot vijftig in 2016 en tachtig in 2017. De kans om ziek te worden is nu nog heel erg klein. Minder dan 1 persoon op iedere miljoen inwoners in Nederland per maand wordt ziek.

Om te voorkomen dat de kans om ziek te worden groter wordt, besloot de minister onlangs om de vaccinatie tegen meningokokken uit te breiden. Hiermee wil de minister de toename van besmettingen met meningokokken type W stoppen.

Update 18 september:
De GGD Rotterdam-Rijnmond krijgt veel verzoeken voor vaccinatie van personen die buiten het Rijksvaccinatieprogramma vallen. Op dit moment hebben wij geen ruimte meer voor afspraken op het vaccinatiespreekuur. Mocht er eerder plek zijn, dan communiceren wij dit via de website. Houd deze website daarom in de gaten voor de meest actuele informatie.

Het vaccin betaalt u zelf. De kosten hiervoor bij de GGD Rotterdam-Rijnmond zijn € 104,00, dit is inclusief consultkosten.

Meer informatie is te lezen op de website van het RIVM.

Jongeren kunnen met hun vragen terecht op de website www.deelditnietmetjevrienden.nl.

Uiteraard kunt u ook contact opnemen met Jeugd en Gezin Rijnmond of Capelle a/d IJssel.