Spring naar het artikel

Monkeypox (apenpokkenvirus) in Nederland

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

23 mei 2022 | laatste update: 31 mei 2022

Monkeypox is een virusinfectie die vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. Het is een ziekte die van (knaag)dieren op mensen kan overgaan en vervolgens tussen mensen verspreid kan worden.

Sinds mei 2022 valt op dat monkeypox vaker voorkomt buiten Afrika: we zien de ziekte nu ook bij mensen in Europese landen zoals Nederland terwijl zij niet in Afrika zijn geweest. Veel van deze mensen hebben monkeypox gekregen via seks tijdens een bezoek aan festivals. Zo heeft monkeypox zich kunnen verspreiden .

Meestal genezen mensen vanzelf binnen enkele weken van monkeypox. Omdat het zo besmettelijk is voor je omgeving en het vervelende klachten geeft, willen we ervoor zorgen dat monkeypox zich niet verder verspreidt. Dat doen we bijvoorbeeld door het testen van mensen die klachten hebben die op monkeypox lijken, zodat zij kunnen voorkomen dat ze het aan anderen geven. Ook geven we voorlichting en adviezen.

Ben je in de afgelopen 21 dagen in contact geweest met iemand met monkeypox? Of heb je klachten zoals koorts, vermoeidheid, spierpijn en/of huiduitslag? Neem dan telefonisch contact op met je huisarts of GGD Rotterdam-Rijnmond via 010 433 99 66.

Bekijk voor meer informatie en adviezen over monkeypox de antwoorden op onderstaande vragen.

Soms krijg je eerst klachten die op griep lijken, zoals vermoeidheid, spierpijn, hoofdpijn, verhoging of koorts (temperatuur boven 38,5 graden) en opgezwollen lymfeklieren. Een paar dagen daarna ontstaat huiduitslag: die kan bij de mond zitten, maar ook op andere plekken, zoals bij de geslachtsdelen (penis, vagina) of bij de anus (kontgat). Soms verspreidt de uitslag zich daarna naar de rest van het lichaam. De uitslag begint vaak met een groepje vlekken. Daarna worden het bultjes met vocht of pus erin (blaasjes): deze kunnen pijn doen of jeuken. Binnen enkele weken drogen de blaasjes in. Het worden dan korstjes die uiteindelijk van je huid afvallen. Soms laat dit littekens achter.

 

Je kunt monkeypox oplopen als je dicht bij iemand met monkeypox bent. Je loopt vooral risico als je de huiduitslag aanraakt, of het vocht dat uit de huidplekjes komt. Je kunt het dus bijvoorbeeld krijgen als je knuffelt of seks hebt met iemand met monkeypox. Het virus kan ook in druppeltjes zitten die iemand uitademt of uithoest. Daardoor kun je ook de infectie oplopen zonder lichamelijk contact. Dit geldt vooral als je langer dan een kwartier dichtbij (op minder dan 1,5 meter afstand) iemand met monkeypox zit.

Veel personen die sinds mei 2022 monkeypox hebben opgelopen, kregen dit via seks op feesten en festivals die bezocht zijn door mensen uit verschillende landen. Ben je zelf ook van plan om zo’n feest of festival te bezoeken? Dan loop je waarschijnlijk meer risico om monkeypox te krijgen dan mensen die daar niet heengaan. Als je seks hebt in een darkroom of andere donkere plek, kun je ook niet goed zien of iemand klachten heeft die bij monkeypox passen.

 

Blijf op minstens 1,5 meter afstand van mensen die monkeypox hebben, of die klachten hebben die daarbij passen. Houd ook afstand van mensen die in de afgelopen 21 dagen dichtbij iemand met monkeypox zijn geweest. Zij kunnen daardoor namelijk zelf monkeypox hebben. Je kunt monkeypox ook via knuffelen of seks krijgen. Doe dit daarom niet als jij of de ander monkeypox(klachten) heeft. Doe het ook niet als één van jullie in de afgelopen 21 dagen dichtbij iemand met monkeypox is geweest.

Bezoek je een feest, festival of andere locatie waar mensen vaak (groep)seks hebben? Dan loop je waarschijnlijk meer risico om monkeypox te krijgen dan mensen die daar niet heengaan. Als je seks hebt in een darkroom of andere donkere plek, kun je ook niet goed zien of iemand klachten heeft die bij monkeypox passen.Heb je seks in een darkroom of andere donkere plek? Houd er dan rekening mee dat je niet goed kan zien of iemand klachten heeft. Heb jij of heeft je partner wisselende sekscontacten hou er dan rekening mee dat je een groter risico hebt om monkeypox op te lopen.

Er bestaat een vaccinatie tegen pokken, die beschermt ook tegen monkeypox. Het is niet mogelijk om een vaccinatie te krijgen zonder advies van de huisarts of GGD. Je kunt deze vaccinatie dus niet zelf aanvragen. Alleen mensen die een grote kans hebben om monkeypox op te lopen krijgen de vaccinatie aangeboden. De verwachting is dat niet veel mensen in Nederland monkeypox krijgen. Daarom wordt de vaccinatie niet aan iedereen gegeven.

Neem telefonisch contact op met je huisarts of GGD Rotterdam-Rijnmond via 010 433 99 66. Zorg ervoor dat je niet andere mensen kunt besmetten door uit de buurt van anderen te blijven. Ga in isolatie. Dat wil zeggen: blijf thuis en houd ook daar afstand tot anderen als je met andere mensen in één huishouden woont. Reis niet met het openbaar vervoer en reis ook niet met anderen mee in een auto.Pas als alle huidplekjes genezen zijn, mag je weer in de buurt van anderen komen.

 

Ik heb (waarschijnlijk) monkeypox, moet ik een behandeling of medicijn krijgen?

Meestal word je niet erg ziek van monkeypox en herstel je zonder medicijnen weer binnen enkele weken. Het heeft daarom geen nut om medicijnen antibiotica te nemen. Heel soms wordt iemand wel erg ziek door monkeypox. Dat gebeurt iets vaker bij kleine kinderen of bij mensen met een sterk verzwakte afweer. Voel je je erg ziek? Neem dan telefonisch contact op met de huisarts(enpost).

Neem telefonisch contact op met je huisarts of GGD Rotterdam-Rijnmond (010 433 99 66). Ga er niet zomaar langs. Let in de eerste 21 dagen goed op of je klachten krijgt. Blijf tijdens deze periode ook uit de buurt van andere mensen. Zo weet je zeker dat je het virus niet aan anderen geeft.

Meer weten over Monkeypox?

Kijk dan op RIVM.nl. Hier kan je ook de veelgestelde vragen lezen.