Spring naar het artikel

Mpox-vaccinatie weer van start

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

5 mei 2023 | laatste update: 12 mei 2023

Vanaf medio mei 2023 beginnen we weer met vaccineren tegen mpox (voorheen: monkeypox of apenpokken). Iedereen met een verhoogd risico op mpox kan een afspraak maken om deze vaccinatie te krijgen. De vaccinatie tegen mpox is bedoeld om infecties en verspreiding van het mpox-virus zoveel mogelijk te voorkomen. Dit keer word je niet uitgenodigd, maar moet je jezelf aanmelden bij de GGD als je een verhoogd risico loopt op mpox.

Voor wie is de mpox-vaccinatie?
Voor iedereen met verhoogd risico een vaccinatie tegen mpox te krijgen. Kijk op de website Mpox: pak die prik! | Man tot Man om te kijken of jij in aanmerking komt.

Afspraak maken
Behoor je tot de doelgroep? Dan kun je bellen met 010-443 8031 (keuze 3) om een afspraak te maken. Ook inwoners uit de regio van GGD Zuid-Holland Zuid kunnen de vaccinatie bij ons halen, mits zij tot de doelgroep behoren. Ook zij kunnen bellen naar dit nummer om een afspraak te maken.

Werking vaccin
Geen enkel vaccin biedt 100% bescherming. Ook dit vaccin niet. Bovendien duurt het zes weken voordat het vaccin helemaal werkt. Daarom blijft het, ook als je gevaccineerd bent, belangrijk om je te laten testen als je klachten hebt. Blijkt dat je, ondanks de vaccinatie, positief test op mpox, dan wordt er met je besproken welke isolatiemaatregelen je moet treffen.

Hoeveel vaccinaties moet ik krijgen?
Als je nog niet eerder bent gevaccineerd, krijg je twee vaccinaties met minstens vier weken tijd ertussen. Als je voor 1974 bent geboren en op kinderleeftijd het pokkenvaccin hebt gehad dan kan het zijn dat, afhankelijk van je gezondheid, maar één vaccinatie nodig is.

Al gevaccineerd?
Ben je al gevaccineerd tegen mpox, dus heb je twee prikken gehad tegen mpox? Dan is een nieuwe vaccinatie niet nodig. Heb je een van de prikken al wel gehad, maar de tweede nog niet en heb je deze wel nodig? Dan kun je een afspraak maken. Ben je vorig jaar uitgenodigd om je te vaccineren maar ben je niet gegaan? Ook dan kun je nu een afspraak maken voor vaccinatie.

Denk je dat je misschien op dit moment mpox hebt?
Heb je nu mpox? Of denk je dat je misschien  mpox hebt? Of heb je symptomen waar je je zorgen over maakt? Ga naar de website Man tot Man om te lezen wat je kunt doen. Heb je klachten die passen bij mpox? Neem zo snel mogelijk contact op met je huisarts of de GGD. Ga niet zonder afspraak langs maar bel eerst.

Op dit moment komen er nog maar weinig nieuwe infecties bij. Maar helemaal verdwenen is het virus dus niet.  Als je gevaccineerd bent of eerder een mpox-infectie hebt doorgemaakt, is de kans kleiner dat je mpox krijgt. Maar het kan nog steeds. Blijf dus letten op symptomen.

Er is maar een beperkte hoeveelheid vaccins. Daarom vragen we je om eerst (naar waarheid) de adviestool op mantotman.nl in te vullen.

Nee. Als je mpox hebt gehad, is de kans dat je dit nog een keer krijgt lager, maar niet uitgesloten. Op dit moment komen deze mensen niet in aanmerking voor vaccinatie.

De serie bestaat uit twee prikken waar minimaal vier weken tijd tussen zit. In combinatie met een oude pokkenvaccinatie is, afhankelijk van de gezondheid, één vaccinatie voldoende. Het gaat dan om de oude pokkenvaccinatie die iemand vóór 1974 heeft gekregen.
Dus als je in Nederland geboren bent voor 1974 en vroeger de pokkenvaccinatie hebt gehad, is meestal één vaccinatie voldoende. Ben je na die tijd geboren, dan zijn er twee vaccinaties nodig. Heb je vorig jaar maar één vaccinatie gehad, terwijl je er wel twee had moeten krijgen? Bel dan ook voor een afspraak.

De vaccinatie wordt onder de huid gegeven (subcutaan) en laat geen litteken achter zoals de vroegere pokkenvaccinaties.

Het mpox-virus is nu vooral gevonden bij mannen die seks hebben met mannen. Maar iedereen kan het krijgen. Je krijgt het virus als je dicht bij elkaar bent. Of je homo, hetero, vrouw of man of anders bent, maakt niet uit. 

Ben je op een plek geweest waar andere mensen mpox kregen? Let dan de komende weken goed op of jij symptomen krijgt die lijken op mpox. 
Krijg je symptomen? Bel dan meteen de GGD of je huisarts. Kom niet dicht in de buurt van andere mensen en raak ze niet aan, zolang je symptomen hebt. Slaap apart van je partner. Doe dit tot je symptomen over zijn, of als een arts heeft vastgesteld dat je geen mpox hebt.

Nee. Mensen die PrEP gebruiken, doen dit om zich te beschermen tegen hiv. Ze kunnen een verhoogd risico hebben op hiv-besmetting doordat ze bijvoorbeeld veel wisselende sekscontacten hebben. In dat geval is er vaak ook meer kans dat zij mpox oplopen en dit doorgeven aan anderen. Met de pillen zelf heeft dit niets te maken.

Het is mogelijk dat het mpox-virus nog een tijd actief blijft in je sperma, ook al ben je al genezen. Dit gebeurt ook met sommige andere virussen. Zolang het nog niet duidelijk is of mpox besmettelijk blijft via sperma of niet, kun je dus beter condooms gebruiken om je sekspartner te beschermen.

Meer informatie

Kijk op de webpagina Vaccinatie tegen mpox | Man tot Man voor meer informatie over mpox en de vaccinatie. Of op de website van het RIVM.