Spring naar het artikel

Back to school: hoe zit het ook alweer?

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

30 augustus 2021

Onze regio begint vandaag met het nieuwe schooljaar. Duizenden leerlingen, studenten en medewerkers mogen weer naar school. En in tegenstelling tot vorig schooljaar is er gelukkig dit jaar een stuk meer mogelijk. Maar helaas is het coronavirus niet weg en moeten we dus nog altijd rekening met elkaar houden. In dit nieuwsbericht een korte update over de regels voor het onderwijs.

Vaccineren

Vaccineren is de belangrijkste stap uit de crisis. Veel mensen hebben inmiddels één of beide prikken gehad of hebben een afspraak staan om zich te laten vaccineren. Tegelijk zien we ook dat er ook nog twijfels zijn en men met vragen zit. Blijf niet met je vragen zitten en stel ze.

Op alle priklocaties van GGD Rotterdam-Rijnmond kun je vanaf nu zonder afspraak een prik (vaccinatie) krijgen, ook hier kun je je vragen stellen. Op de meeste locaties kun je binnenlopen op maandag tot en met zaterdag van 9 tot 16 uur en op zondag van 10 tot 17 uur.

Zelftesten

Vanaf de start van het nieuwe schooljaar (week 35) volgt er een verandering in het gebruik van zelftesten in het voortgezet en hoger onderwijs. Het periodiek (preventief) zelftesten wordt voorlopig voortgezet. Aangezien bij de start van het nieuwe school jaar weer veel nieuwe contacten gemaakt zullen worden, blijft het preventief zelftesten van meerwaarde. Zo kunnen we sneller besmettingen opsporen. Algemene informatie over coronatesten vind je op onze webpagina over de soorten coronatesten.

Bij de GGD merken we dat de zelftesten die te koop zijn bij drogist, apotheek en supermarkt vaak verkeerd gebruikt worden. Met name bij klachten zijn deze testen niet betrouwbaar. Heb je klachten die bij COVID-19 kunnen passen, zoals verkoudheid, koorts, benauwdheid of verlies van reuk/smaak? Blijf dan thuis en maak een afspraak om je te laten testen door de GGD.

Hygiëne

De dagelijkse hygiëne is en blijft zeer belangrijk. Dus:

  • Was je handen regelmatig en grondig met water en zeep.
  • Hoesten en niezen doe je in je elleboogplooi.
  • Draag je mondneusmasker zoals deze hoort (over mond EN neus) waar dit hoort.
  • Denk aan de kwetsbaren in onze samenleving.

In het hoger onderwijs (mbo, ho, wo) geldt per 30 augustus een maximaal aantal studenten van 75 per onderwijsruimte. Maatregelen, zoals het preventief (zelf)testbeleid, mondneusmaskerplicht in gemeenschappelijke ruimtes, algemene hygiënemaatregelen en vastgestelde looproutes blijven gehandhaafd.

Meer weten?

Alle informatie over de maatregelen en adviezen in de kinderopvang en het onderwijs vindt u op onze speciale Corona-onderwijspagina.

Aan alle leerlingen, studenten en medewerkers: een heel goed schooljaar gewenst!