Spring naar het artikel

Nieuwe locatie Centrum Seksueel Geweld Rotterdam

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

13 december 2017

Woensdag 13 december wordt door wethouder Sven de Langen (portefeuille Onderwijs, Jeugd en Zorg) de nieuwe locatie voor het Centrum Seksueel Geweld Rotterdam geopend. De GGD Rotterdam-Rijnmond aan de Schiedamsedijk 95 is vanaf 8 januari 2018 de plek waar slachtoffers van 16 jaar en ouder die kort geleden een aanranding of verkrachting hebben meegemaakt terecht kunnen. De slachtoffers kunnen rekenen op medische en psychologische hulp. Indien noodzakelijk en gewenst vindt een forensisch onderzoek plaats.

Het Centrum Seksueel Geweld Rotterdam is belangrijk voor de regio. Dit blijkt uit de 250 meldingen die het centrum in 2017 ontving van slachtoffers van 16 jaar en ouder. Slachtoffers jonger dan 16 jaar worden opgevangen in het ERASMUS MC. Slachtoffers die langer dan zeven dagen geleden seksueel geweld hebben meegemaakt krijgen hulpverlening via het Centrum voor Dienstverlening (CVD).

Eén verhaal, één team, één locatie

Het is belangrijk dat iemand snel belt na een aanranding of verkrachting. Goede eerste opvang verkleint het risico op medische problemen en psychische klachten aanzienlijk, bovendien vergroot het de pakkans van daders. Het nummer 0800 0188 is daarom 24/7 gratis bereikbaar. Dankzij de medische, psychologische en forensische hulp van het CSG Rotterdam hoeven slachtoffers niet vaker dan nodig hun verhaal te doen en krijgen zij zoveel mogelijk hulp op één locatie in plaats van versnipperd over verschillende plekken. Indien noodzakelijk en gewenst door het slachtoffer vindt er een forensisch onderzoek plaats. Een casemanager die gespecialiseerd is in het onderwerp seksueel geweld, ziet maximaal zes maanden erna toe op het proces.

Partners in de regio

Eerder dit jaar werd er door de partijen ERASMUS MC, Gemeente Rotterdam, Politie Rotterdam en Forensisch Artsen Rotterdam-Rijnmond (FARR) een samenwerkingsconvenant ondertekend. Deze partijen hebben vervolgens hard gewerkt aan de tweede belangrijke mijlpaal voor 2017, namelijk het realiseren van een nieuwe locatie die voldoet aan de landelijke kwaliteitscriteria. De samenwerking bestaat al langer, sinds september 2015 is het Centrum Seksueel Geweld Rotterdam al open. Met de ontwikkelingen in 2017 is de unieke samenwerking tussen de partijen verstevigd. En die samenwerking is belangrijk, want de gemeente Rotterdam heeft toegezegd de komende jaren deze zorg te financieren.

Centrum Letselonderzoek huiselijk geweld en kindermishandeling

Naast het Centrum Seksueel Geweld gaat ook het Centrum Letselonderzoek huiselijk geweld en kindermishandeling van start. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de medische onderzoeksruimte van het Centrum Seksueel Geweld. Signalen of vermoedens van kindermishandeling en huiselijk geweld zijn namelijk niet gemakkelijk feitelijk te maken. Dat geldt soms ook als er sprake is van fysiek letsel. Het vraagt specifieke expertise om letsel van een slachtoffer van huiselijk geweld of kindermishandeling te kunnen onderzoeken en vast te leggen. Deze expertise is in het Centrum Letselonderzoek huiselijk geweld en kindermishandeling aanwezig. De professional kan via de vertrouwensarts van Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond (VTRR) en Veilig Thuis Zuid Holland Zuid advies vragen over letsel. De vertrouwensarts bepaalt dan, in afstemming met de politie, of letselonderzoek kan worden ingezet.