Spring naar het artikel

Vaccinatieverplichting polio (DTP) uitgebreid naar Maleisië en de Filipijnen

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Op 30 december 2019 maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) bekend dat Maleisië en de Filipijnen toegevoegd zijn aan de landen waar een internationale vaccinatieverplichting tegen polio geldt. Reizigers die minimaal 28 dagen verblijven in een van deze landen moeten een polio vaccinatie hebben gehad.

Andere landen die deze verplichting kennen zijn Indonesië, Myanmar, Papoea Nieuw-Guinea, Pakistan, Afghanistan, Somalië en Nigeria.

Wat houdt de verplichting precies in?

  • Aan alle reizigers die langer dan 28 dagen in deze landen verblijven moet de laatste poliovaccinatie minder dan 12 maanden voordat men het land verlaat gegeven zijn.
  • De vaccinatie tegen polio is voor deze landen internationaal verplicht.
  • Reizigers moeten kunnen bewijzen dat zij zijn ingeënt. Op pagina 8 en 9 van het gele boekje (vaccinatieboekje) moet een stempel staan.
  • De meeste kinderen zijn voldoende beschermd tegen polio doordat zij gevaccineerd zijn via het Rijksvaccinatieprogramma. Sommige kinderen moeten mogelijk een vervroegde of extra poliovaccinatie krijgen.

Er bestaat een los vaccin tegen polio, maar het vaccin is ook opgenomen in de DTP of DKTP vaccinatie.

Waarom wordt de verplichting uitgebreid?
Het poliovirus verspreidt zich naar meerdere landen. Om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt over de hele wereld moeten alle reizigers naar landen waar polio voor kan komen gevaccineerd zijn.