Spring naar het artikel

Maak kennis met preventiedokter Rosanne

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

2 mei 2023 | laatste update: 9 mei 2023

Op de markt, in winkelcentra en buurthuizen. Tegenwoordig zijn de preventiedokters van de GGD op allerlei plekken in de hele regio te vinden. Samen met het voorlichtingsteam geven zij voorlichting over gezondheid, leefstijl en infectieziekten.

Niet wachten tot iemand naar de huisarts stapt, maar mensen actief aanspreken op de plekken waar ze al zijn. De preventiedokters gaan het gesprek aan met inwoners over hoe ze gezond kunnen blijven of gezondere keuzes kunnen maken. Ze zijn er om vragen te beantwoorden, om betrouwbare informatie te geven en indien nodig mensen door te verwijzen naar de juiste ingang. Dat is het idee achter de preventiedokter. De preventiedokters zijn allemaal artsen die werken voor de GGD, met verschillende medische achtergronden. Wij spraken Rosanne over haar werk als preventiedokter. Zij is basisarts en sinds augustus 2022 actief als preventiedokter bij GGD Rotterdam-Rijnmond.

Grote gezondheidsverschillen

“In onze regio hebben we te maken met grote gezondheidsverschillen. Als GGD proberen we de gezondheid van de bevolking te bevorderen, op allerlei manieren. Als preventiedokter zoeken we contact met mensen en specifiek mensen die geen goede toegang hebben tot gezondheidszorg. We geven betrouwbare informatie over gezondheid. Want wat is nu gezond leven? We vragen mensen hoe zij bezig zijn met hun gezondheid. Ik merk dat het voor iedereen wel belangrijk is, maar soms is er geen geld, weinig tijd of heeft iemand te veel stress om zich ook nog bezig te houden met zijn of haar gezondheid. Mensen die een duwtje in de rug kunnen gebruiken, verwijzen we door naar programma’s in de buurt.”

Positief verrast

Rosanne merkt dat mensen vaak verbaasd reageren. “Vaak hoor ik: ‘Sta je als arts op de markt?! Mensen zijn positief verrast. Ze verwachten je daar niet. Als je eenmaal in gesprek gaat, vinden ze het heel fijn. Je krijgt soms wel hele persoonlijke gezondheidsvragen, maar je bent geen huisarts. Dan verwijzen wij mensen alsnog door naar hun huisarts.”

Extra vertrouwen

“Ik merk dat mensen het toch fijn vinden om een arts te spreken. Je kunt net wat meer specifieke medische kennis geven en bent daarnaast geloofwaardiger. Het maakt uit of jij als persoon iets vertelt of jij als arts. Het geeft extra vertrouwen. Ik merk dat mensen sneller persoonlijke vragen durven te stellen en meer voor het advies open staan.”

Kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken

Rosanne wordt vooral blij van het contact met allerlei verschillende mensen. “Ik zit in een bubbel, maar op de markt of tijdens acties kom je veel mensen tegen die allemaal andere dingen belangrijk vinden. Die met andere vragen zitten. En op een andere manier naar dingen kijken. Dat is heel leerzaam. En ik vind het mooi om iets voor mensen te kunnen betekenen door gewoon in gesprek te gaan. Het is zo simpel, maar wel heel belangrijk. Ik vind het mooi om mensen te laten zien dat kleine veranderingen een groot verschil kunnen maken.

Als preventiedokter helpen we bij vragen over hoe iemand gezonder kan leven, over wat nu gezonde keuzes zijn. We krijgen bijvoorbeeld regelmatig te horen dat iemand graag meer wil sporten maar geen budget heeft of graag wil stoppen met roken. Hier zijn veel programma’s voor, maar je moet ze net weten te vinden. Daar kunnen wij bij helpen.

Lokale samenwerkingen

Het voorlichtingsteam werkt samen met organisaties als Spior, InMovement en Buurtmaatjes. Rosanne: “Dit is voor ons heel belangrijk, zodat we ook echt laagdrempelig kunnen zijn. We werken als het kan met sleutelpersonen in de wijk, mensen die daar actief zijn en de bewoners ook kennen. Die persoon is soms ook meteen tolk voor ons en bekend met de culturen in de wijk. Dit helpt om het gesprek te openen. We hebben ook informatiemateriaal in verschillende talen.”

Iedereen verdient dezelfde kansen

“Ik vind het belangrijk dat we medisch advies laagdrempelig houden. Het moet toegankelijk zijn voor iedereen. Als preventiedokter staan we echt direct in contact met de burger en krijgen zo ook een beter beeld van wat er speelt in de samenleving. We halen veel informatie op. Daardoor krijgen we een goed beeld van hoe verschillende mensen en groepen kijken naar gezondheid. Welke vragen er spelen. Daar kan beleid ook weer op aangepast worden.

Iedereen verdient dezelfde kansen om gezond te kunnen leven. Iedereen zou toegang moeten hebben tot dezelfde zorg. Als preventiedokters focussen we op groepen/gebieden waar we het verschil kunnen maken.”

GGD gezondheidsbus

Dit voorjaar rijdt onze GGD bus door de regio Rotterdam-Rijnmond tijdens de GGD op de Gezonde Tour. Hier vind je ook de preventiedokter en kunt je terecht met al jouw vragen over gezondheid, leefstijl en infectieziekten.

Meer informatie over de GGD bus en voorlichtingsacties lees je hier.