Spring naar het artikel

Grootschalige prikcampagne Maassilo voor moeilijke bereikbare doelgroepen

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

24 juni 2021 | laatste update: 25 juni 2021

Iedereen in Nederland heeft recht op een vaccinatie tegen het coronavirus. Ook als je geen vaste woonplek hebt, of om andere redenen een afstand tot de zorg hebt. Maandag 28 juni start een grootschalige prikactie in de Maassilo. Twee weken lang mogen dak- en thuislozen, bankslapers, ongedocumenteerden en anderen zonder vaste woon of verblijfplaats hier gratis een prik halen tegen het coronavirus. De prikactie volgt na een mobiele prikcampagne langs een twintigtal opvangcentra in de regio.

De afgelopen weken werd de Maassilo getransformeerd van grote lege hal tot priklocatie met zes priklijnen. De komende twee weken mogen mensen namelijk de Maassilo binnenwandelen voor een prik tegen corona, zonder afspraak. Ze krijgen hier één prik met het Janssen-vaccin. GGD-coördinator en projectleider Jeanette Plukkel is nauw betrokken bij de speciale vaccinatiecampagne gericht op dak- en thuislozen, bankslapers, ongedocumenteerden en anderen zonder vaste woon of verblijfplaats. “In aanloop naar de campagne hebben we veel gedaan om deze doelgroep te bereiken. Zo hebben we flyers in elf verschillende talen gedeeld met dokters, ketenpartners en andere welzijnsorganisaties. Ook de gezondheidsverklaring op locatie is vertaald naar elf andere talen.”

Wanneer kan ik langskomen?

  • Maandag 28 juni t/m donderdag 1 juli: 09.00 – 16.00 uur
  • Vrijdag 2 juli: 09.00 – 21.00 uur
  • Maandag 5 juli t/m donderdag 8 juli: 09.00 – 16.00 uur
  • Vrijdag 9 juli: 09.00 – 21.00 uur

SMS-actie

Jeanette verwacht veel animo voor een prik onder ongedocumenteerden. In aanloop naar 28 juni verzamelde Stichting Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt telefoonnummers van mensen die zich daar meldden en toestemming voor gaven. “We hebben hen allemaal een SMS gestuurd met informatie over de prikactie in de Maassilo. Zo hebben we een grote groep mensen weten te bereiken.”

Goede zorg

De GGD heeft extra aandacht voor dak- en thuislozen, bankslapers, ongedocumenteerden en anderen zonder vaste woon of verblijfplaats. De ervaring leert dat zij door verschillende redenen een grote afstand tot de zorg hebben en dus vaak buiten beeld blijven. Jeanette: “Iedereen in Nederland heeft recht op goede zorg, daar hoort ook een vaccinatie tegen het coronavirus bij. We leveren geen goede zorg als we deze mensen geen prik geven. Deze doelgroepen hebben net als iedereen recht op een vaccinatie voor hun eigen gezondheid. Daarnaast is het belangrijk voor het bestrijden van de crisis dat ook zij gevaccineerd zijn.” De acties voor deze doelgroepen hebben ook andere gemeenten in Nederland geïnspireerd: “Maandag start na ons voorbeeld ook in de rest van Nederland een grote campagne gericht op het vaccineren van dezelfde doelgroepen!”

Mobiele prikcampagne

De actie in de Maassilo volgt op een mobiele prikcampagne van GGD Rotterdam-Rijnmond. De afgelopen weken reed de GGD langs twintig opvangcentra in de regio. “De mobiele prikcampagne is ontzettend goed verlopen”, blikt ze terug. “Op sommige locaties liep het echt storm! Met name de Pauluskerk was in trek.” Jeanette en de betrokken straatdokters en GGD’ers ontvingen veel positieve reacties, van de mensen zelf, maar ook van hulpverleners. “Sommige mensen hadden bij aanvang nog twijfels, maar door hen op juiste wijze te informeren, hebben we hen het nut en de noodzaak laten inzien en hebben ze toch voor een prik gekozen.”