Spring naar het artikel

Rabiësvaccin weer beschikbaar voor reizigers

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

10 augustus 2023 | laatste update: 31 augustus 2023

De GGD Rotterdam-Rijnmond kan de vaccinaties tegen rabiës, ook hondsdolheid genoemd, weer gewoon geven.

Hond of kat aaien op vakantie? Dat kun je dus beter niet doen. Nog steeds lopen zo’n 59.000 mensen wereldwijd hondsdolheid (rabiës) op. Alleen al dit jaar kreeg de GGD Rotterdam-Rijnmond meer dan 160 meldingen van personen die in het buitenland gebeten of gekrabd zijn door een dier. Over heel 2022 kregen we 131 meldingen. Zonder behandeling is een rabiësinfectie dodelijk. Het is dus belangrijk om het risico op rabiës te verkleinen.

Wat is rabiës?

Rabiës, ook wel hondsdolheid genoemd, is een levensgevaarlijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Je krijgt het van een beet, krab of lik van een dier met rabiës. Vooral honden, vleermuizen, vossen en katten kunnen het virus bij zich dragen. In Nederland komt rabiës onder dieren nauwelijks voor. De ziekte gaat alleen over van dier op mens en niet van mens op mens.

Behandeling en vaccinatie

Na een krab, beet of lik op beschadigde huid, moet je zo snel mogelijk vaccinaties tegen rabiës halen. Als er kans is dat je rabiës hebt opgelopen, moet je je altijd laten behandelen. Ook als je voor een reis de vaccinaties hebt gehad. De rabiësvaccinatie vooraf geeft je wel meer tijd om op tijd bij een arts te komen. Dit kan bijvoorbeeld van levensbelang zijn als je reist naar afgelegen gebieden waar zorg niet goed toegankelijk is. Als rabiës niet wordt behandeld, is het dodelijk.

Voorkomen is beter dan genezen

Het beste is natuurlijk om een beet, krab of lik op beschadigde huid van een dier helemaal te voorkomen. Wees daarom altijd extra voorzichtig in het buitenland in de omgang met dieren.

Tips om rabiës te voorkomen

  • Vermijd contact met (huis)dieren als honden en katten
  • Raak geen wilde dieren zoals apen, vleermuizen en vossen aan
  • Geef dieren geen eten
  • Raak geen dode en zieke dieren aan

Toch gebeten, gekrabd of gelikt op beschadigde huid? Of een wild of dood dier aangeraakt?
Volg dan de volgende stappen, ook als je de vaccinaties voor je reis hebt gehaald:

  • Maak de wond voor minimaal 15 minuten grondig schoon met zeep en water
  • Desinfecteer de wond met minimaal 70% alcohol of jodiumoplossing
  • Neem direct contact op met de alarmcentrale van je ziektekostenverzekeraar. Zij kunnen je helpen om zo snel mogelijk zorg te krijgen.
  • Ga zo snel mogelijk - in elk geval binnen 24 uur - naar een arts.

Meer informatie lees je hier: ggdreisvaccinaties.nl/vaccinaties/rabies

Tip: Mogelijk hebben commerciële vaccinatiecentra nog wel voldoende rabiësvaccin op voorraad voor vaccinatie vooraf aan een reis.