Spring naar het artikel

GGD op RTHA wijst reizigers op belang testen

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

13 augustus 2021

De zomervakantie is bijna voorbij. Veel reizigers keren terug uit het buitenland. Het blijft belangrijk om je te laten testen als je terugkomt van vakantie. Een team van de GGD Rotterdam-Rijnmond is daarom de komende weken aanwezig op Rotterdam Ten Hague Airport (RTHA) om reizigers te attenderen op het belang van testen én vaccineren.

Op vakantie kom je op plaatsen waar meestal ook veel andere mensen zijn. Het risico op besmetting is dan groot. Kom je terug van vakantie? Dan adviseren we je om je meteen te laten testen op het coronavirus. Ook als je volledig gevaccineerd bent of het coronavirus al een keer eerder hebt gehad. Want je kunt het virus bij je dragen, ook als je geen klachten hebt. Door te testen, weet je zeker dat je corona niet mee terug naar huis neemt of anderen besmet.

Testen bij terugkomst
De komende periode staat de GGD op RTHA om (terugkerende) reizigers te motiveren een testafspraak te maken. Ze attenderen op het belang met verschillende middelen, zoals een ‘Ticket to the teststraat’ en een kaart met een vakantiegroet van de GGD en de boodschap: ‘Laat je testen na je vakantie. Ook als je geen klachten hebt.”.  Daarnaast draait er op alle schermen een animatie met de boodschap: ‘Corona kent geen grenzen. Laat je testen.’ Ook het belang van vaccineren krijgt aandacht. Hiervoor heeft de GGD ‘groeten uit de priklocatie’ kaarten laten maken met een QR-code naar de website voor meer informatie.

Gratis zelftesten
Ook in augustus delen we nog zelftesten uit op RTHA. Zo kunnen terugkerende reizigers zichzelf op een laagdrempelige manier testen. Zelftesten zijn een extra middel om verspreiding van het coronavirus te voorkomen en worden gebruikt om besmettingen eerder op te sporen (ook als je gevaccineerd bent).

Zelftesten zijn niet bedoeld om te testen bij klachten, wanneer er contact is geweest met iemand met corona of in quarantaine zit. In deze gevallen dien je een testafspraak te maken bij de GGD (0800-1202 of www.coronatest.nl).

Meer informatie
Alle informatie over testen en veelgestelde vragen vind je op onze pagina: testen op het coronavirus. https://www.ggdrotterdamrijnmond.nl/professionals/testlocaties/ Meer informatie over reizen en corona vind je op onze pagina: reizen en corona. https://www.ggdrotterdamrijnmond.nl/infectieziekten/corona-covid19/reizen-corona/

Op deze website van de Rijksoverheid lees je meer over testen voor inkomende reizigers:  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nederland-inreizen/checklist-inreizen-nederland