Spring naar het artikel

Negen vragen aan GGD-arts Mustafa over testen na je vakantie

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

18 augustus 2021 | laatste update: 25 augustus 2021

Kom je terug van vakantie, dan adviseren we je om je te laten testen. Maar waarom is dat belangrijk? Hoe gaat dat precies in zijn werk? En geldt het ook voor gevaccineerden? Mustafa Sener is arts bij de GGD en beantwoordt veelgestelde vragen.


Waarom is het belangrijk dat mensen zich laten testen na hun vakantie?

“Op vakantie komen de meeste mensen op plaatsen waar ook veel andere toeristen zijn, bijvoorbeeld in hotels, steden of bij attracties. Op drukke plekken is het risico op besmetting veel groter dan thuis. In landen met een geel of oranje-reisadvies komt bovendien meer corona voor dan in groene landen. Als je op vakantie bent is de verleiding groot om je minder goed aan alle regels te houden. Daarom is het verstandig dat iedereen zich laat testen bij thuiskomst.”


Ook als je geen klachten hebt?

“Ja, ook zonder klachten. Er zijn nog steeds mensen besmet met corona, terwijl ze geen klachten hebben. Ongemerkt kunnen die mensen anderen besmetten en dat willen we graag voorkomen.”  


Geldt het testadvies ook voor mensen die volledig gevaccineerd zijn?

“Ja, iedereen die terugkomt van vakantie vragen we om zich te laten testen. De meeste coronavaccins zijn heel effectief, maar ze beschermen nooit voor 100 procent. Je kunt dus volledig gevaccineerd zijn en geen klachten hebben, terwijl je toch besmet bent met corona. Gelukkig komt het niet vaak voor, maar het virus heeft laten zien dat het soms onvoorspelbaar is. Daarom adviseren we iedereen om na de vakantie een coronatest te doen.”


Moet ik gelijk na thuiskomst een test doen?

“We adviseren mensen om op dag 5 de test te doen. Tussen een besmetting en het moment dat iemand klachten krijgt zit een aantal dagen. Het is altijd goed om een zelftest te doen als je thuiskomt. Maar voor de GGD is de test op dag 5 belangrijk.”

 

Moeten mensen die in Nederland op vakantie geweest zijn zich ook laten testen?

“In principe hoef je niet getest te worden na een vakantie in Nederland. Zeker als je volledig gevaccineerd bent. Maar in sommige gevallen is het verstandig om het wel te laten doen. Zeker als je Nederland toeristische attracties bezocht hebt, of op drukke plekken bent geweest. Je bent dan meer in contact geweest met andere mensen. Net als in het buitenland is de kans op besmetting dan groter.”

 

Is een zelftest voldoende, of moet ik getest worden door de GGD?

“Wij hebben het liefst dat mensen een testafspraak bij ons maken. Dan hebben we alle data en daarmee een goed overzicht van de verspreiding van het virus. En bovendien weten we dan zeker dat de test goed is uitgevoerd. Daarom is ons advies om de test op dag 5 door ons te laten afnemen. Dat neemt niet weg dat het prima is als mensen ook een zelftest doen, bijvoorbeeld op de eerste dag na de vakantie.”

 

Waar kunnen mensen terecht voor een test?

“Ze kunnen bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1202 of met DigiD inloggen op www.coronatest.nl.”

 

Hoe zit het tegenwoordig met de quarantaineregels?

“Die worden gelukkig steeds minder streng, omdat we meer inzicht hebben in het virus. Mensen die zich laten testen helpen eigenlijk ook om de quarantaineregels te versoepelen. In verreweg de meeste gevallen is quarantaine niet meer nodig. Alleen reizigers die terugkomen uit een ‘rood land’ moeten verplicht in quarantaine. Die is ook veel minder lang dan vorig jaar. In het begin van de pandemie gold een quarantaineplicht van 14 dagen. Nu is het 10 dagen, met een test op de 5e dag. En als de testuitslag negatief is, mag je weer uit quarantaine.”

Op www.reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl staat een actueel overzicht van de regels en de risicolanden.


Heb je zelf nog een vraag die je veel gesteld krijgt en je wilt beantwoorden?

“We krijgen regelmatig de vraag of een buitenlandse vaccinatie ook geldig is in Nederland. Er zijn bijvoorbeeld best veel Turkse Rotterdammers die een paar maanden per jaar in Turkije wonen. Zij krijgen daar soms een oproep en komen dan gevaccineerd terug naar Nederland. Mensen die gevaccineerd zijn met Pfizer of Moderna kunnen bij ons hun vaccinatiebewijs laten omzetten. Dat geldt niet voor mensen die een Russisch of Chinees vaccin gehad hebben. Dat is niet toegelaten in de EU en daardoor niet geldig in Nederland.”