Spring naar het artikel

Testen zonder klachten na 1 december

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

30 november 2020

Vanaf 1 december 2020 is het mogelijk een test aan te vragen als je geen klachten hebt. Dat kan alleen als je een melding hebt gehad van de CoronaMelder, of als uit het bron- en contactonderzoek blijkt dat je in nauw contact bent geweest met een coronapatiënt.

De test wordt afgenomen vanaf vijf dagen na het laatste contact met de positief geteste persoon. Als je een negatieve testuitslag krijgt, mag je weer uit quarantaine. Je hoeft de tien dagen quarantaine dan niet af te maken. Het is wel belangrijk dat je alert blijft op coronagerelateerde klachten. Krijg je alsnog klachten? Dan moet je toch weer in quarantaine en je opnieuw laten testen. 

Heb je als nauw contact een testafspraak staan om je op dag 5 te laten testen, maar krijg je eerder klachten? Laat je dan zo spoedig mogelijk testen.

Voor personen met een negatieve testuitslag die contact hebben met kwetsbare personen geldt dat ze contact met die kwetsbare personen gedurende tien dagen vermijden. Voor personen met een negatieve uitslag die in de zorg werken geldt dat zij alleen met kwetsbaren mogen werken als zij geen klachten hebben èn gebruik maken van persoonlijke beschermingsmiddelen. 

Het testen, in combinatie met bron- en contactonderzoek, draagt bij aan het openhouden van de samenleving en het zicht houden op het virus. Maar geen enkele test, hoe frequent ook afgenomen, verslaat in zijn eentje het virus. Het gedrag van mensen is en blijft de cruciale factor. Daarom blijft naleving van de basismaatregelen de belangrijkste manier om verspreiding van het virus te voorkomen.