Spring naar het artikel

Thuis getest worden op het coronavirus

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

29 oktober 2020 | laatste update: 18 mei 2021

De GGD krijgt veel vragen van mensen die thuis getest willen worden op het coronavirus. De GGD test alleen bij hoge uitzondering mensen thuis. Lees op deze pagina meer over testen in een thuissituatie.

Voor wie?
De GGD test alleen bij hoge uitzondering mensen thuis, omdat dit erg tijdrovend is en ten koste gaat van het aantal mensen dat getest kan worden in een van de teststraten. Onze artsen bespreken met u of u in aanmerking komt voor thuisbemonstering. De GGD maakt daarin zo goed mogelijk de afweging om iemand thuis te testen, voorbeelden hiervan:

  • Mensen die thuiszorg ontvangen en niet naar de testlocatie kunnen komen.
  • Mensen met mentale / gedragsproblemen die niet naar een testlocatie kunnen komen, en waarbij het – bijvoorbeeld vanwege een uitbraakonderzoek – echt nodig is dat zij getest worden.

Medewerkers van de GGD komen bij een thuisbemonstering op afspraak bij mensen thuis om hen daar te testen. Zij doen beschermende kleding aan voordat zij de woning binnen komen. Na het afnemen van de test doen zij buiten de beschermende kleding weer uit en zorgen zij dat het testmateriaal bij het laboratorium afgeleverd wordt.

Wie komen er niet in aanmerking?

Mensen die aangeven geen eigen vervoer te hebben. Zij kunnen:

  • Lopend of met de fiets naar de testlocatie
  • Vragen of iemand hen met de auto naar de testlocatie kan brengen. In dat geval neemt de persoon die getest moet worden plaats schuin achter de chauffeur. Beide personen moeten dan een mondkapje dragen en het raam moet open voor de ventilatie.
  • Per taxi naar de testlocatie komen. Via www.sneleentaxi.nl of Stadstaxi Rotterdam (010-8182823) kan een taxi geregeld worden om mensen naar de testlocaties te vervoeren. 
  • Mensen die te ziek zijn om naar de teststraat te komen: zij moeten contact opnemen met de huisarts. De huisarts kan u thuis testen of de test laten regelen via Star-shl.