Spring naar het artikel

Tips bij hitte

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

5 september 2023

Deze week stijgen de temperaturen flink. Lekker, maar wist je dat temperaturen boven de 27 graden ook gevaarlijk kunnen zijn? Zeker als we iets ouder worden, werkt onze temperatuurregulatie in het lichaam slechter en hebben we een verminderd dorstgevoel. Ook mensen met een chronische aandoening, overgewicht of jonge kinderen hebben kans op gezondheidsproblemen bij hoge temperaturen. Let dus goed op jezelf en elkaar op warme dagen.

Wat kun je doen om jezelf (en anderen) te beschermen?

 • Vermijd fysieke activiteit en zoek verkoeling op
 • Drink voldoende water, ongeveer 2 liter, ook als je denkt dat je geen dorst hebt
 • Ga je naar buiten? Smeer je dan om de 2 uur in met zonnebrandcrème

Wat merk je van oververhitting?

Bij hoge temperaturen kan het lichaam te warm worden. Als je lichaam deze warmte niet kwijt kan, kan je lichaam oververhit raken. Oververhitting leidt tot vocht- en/of zoutverlies; daardoor ontstaat uitputting. Bij blootstelling aan temperaturen vanaf 27°C kunnen o.a. vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen en benauwdheid ontstaan. Andere klachten zijn bijvoorbeeld:

 • minder plassen en donkergele urine
 • hoofdpijn
 • vermoeidheid, duizeligheid

Wil je meer weten over gezondheidsklachten door hitte? Kijk hier: Gezondheidsklachten door hitte - GGD Leefomgeving

Hoe hou je je huis koel?

Met zomers weer kan je huis ook al snel steeds warmer aanvoelen. Met deze 4 tips lukt het beter om je huis koel te houden.

 • Houd warmte buiten
  Gebruik overdag de zonwering of doe de gordijnen dicht. Houd ramen en deuren overdag gesloten
   
 • Laat koele lucht binnen (ventileren)
  Zet de ramen open zodra het buiten koeler is. Het helpt om meerdere ramen open te zetten zodat koele lucht in je huis kan en warme lucht eruit.
   
 • Doe zo min mogelijk lampen en elektrische apparaten aan
  Deze apparaten produceren warmte, ook de computer, de televisie en de wasdroger. Alle apparaten uitzetten kan 6 procent in warmte schelen.
   
 • Meer groen
  Valt het je op dat het in het park altijd koeler is? Dat klopt. Het helpt om meer plantjes op je balkon of in je tuin te plaatsen. Deze verkoelen de lucht door de waterdamp die zij afgeven.
 

Let goed op elkaar

Zorg goed voor jezelf tijdens hitte, maar let ook elkaar. Check regelmatig even bij zieke en oudere mensen in je omgeving, bij kinderen en huisdieren om ervoor te zorgen dat ze ook koel blijven en voldoende water drinken. Ga langs bij iemand die jouw hulp kan gebruiken, en als je zelf niet kunt, zorg ervoor dat iemand anders bij die persoon langs kan gaan. Een beetje extra zorg en aandacht kunnen een groot verschil maken.