Spring naar het artikel

Update uitbraakonderzoek basisschool Lansingerland

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

28 december 2020 | laatste update: 6 januari 2021

De GGD Rotterdam-Rijnmond doet een verdiepend uitbraakonderzoek op de RKBS Willibrord in de gemeente Lansingerland. Eind november werd op die school een eerste coronabesmetting geconstateerd. Bij een aantal personen, behorend bij de schooluitbraak, werd de Britse variant vast-gesteld. De GGD besloot om samen met het Erasmus MC een verdiepend onderzoek te doen. De GGD doet vaker uitbraakonderzoek bij een opvallende uitbraak.

Let op: In deze versie van het nieuwsbericht geven we een update over het uitbraakonderzoek in Lansingerland. Het onderzoek loopt dus nog.
 

Huidige stand van zaken uitbraakonderzoek
Leerlingen en docenten van de Willibrordschool en hun huisgenoten is gevraagd zich te laten testen. In de XL-locatie bij Rotterdam The Hague Airport is hiervoor een speciale teststraat opengesteld. Ruim 750 van hen hebben gehoor gegeven aan deze oproep.

De eerste uitslagen van het onderzoek zijn inmiddels bekend. Deze laten zien dat ongeveer tien procent van de geteste personen besmet is met het coronavirus. Op dit moment is bij ten minste 30 personen die te linken zijn aan de school de infectie met de Britse variant van het coronavirus (B1.1.7) vastgesteld. Het Erasmus MC doet nog verder onderzoek om te kijken hoe groot de groep met de Britse variant is. De hier genoemde cijfers zijn dus niet definitief.

Verder onderzoek
De eerste bevindingen wijzen erop dat infecties met de Britse variant ook op een tweede school (CBS De Acker) in Lansingerland voorkomen. Deze school zit in hetzelfde gebouw als de Willibrordschool. Dit heeft de GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC doen besluiten om verder onderzoek te doen. De aandacht gaat nu naar de omliggende scholen en buitenschoolse opvang locaties. Docenten, leerlingen en huisgenoten wordt gevraagd mee te werken aan het verdiepend onderzoek en een afspraak te maken voor de test. Zij ontvangen hiervoor een uitnodiging. Door de uitbreiding van het onderzoek zal het langer duren voordat wij de definitieve resultaten kunnen delen.

We verkennen op dit moment de mogelijkheden om nog breder in Lansingerland te gaan testen. Volgende week volgt hierover meer informatie.

Britse variant coronavirus
Op basis van de informatie die nu bekend is, wordt men niet vaker ernstig ziek van de Britse variant van het coronavirus. Mogelijk ontwikkelen kinderen wel vaker griepachtige klachten. Deze variant is waarschijnlijk besmettelijker dan de ‘normale’ variant. Op de website van het RIVM is meer informatie te vinden over de Britse coronavirusvariant.


Veelgestelde vragen over het uitbraakonderzoek

Naar aanleiding van het uitbraakonderzoek bij de Willibrordschool doen de GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC verder onderzoek. De aandacht gaat nu naar de omliggende scholen en buitenschoolse opvang locaties. Leerlingen en docenten van die scholen en hun huisgenoten worden uitgenodigd om zich te laten testen, met én zonder klachten. Er is een speciale teststraat ingericht op testlocatie Rotterdam The Hague Airport. Om de afname voor kinderen makkelijker te maken is het mogelijk om de test af te nemen via het speeksel (een sabbelwat).

Op basis van wat we tot nu weten, wordt men niet vaker ernstig ziek van de Britse variant. Mogelijk ontwikkelen kinderen wel vaker griepachtige klachten. Deze variant is waarschijnlijk besmettelijker dan de ‘normale’ variant.

We vragen alle leerlingen, docenten en hun huisgenoten om zich te laten testen. Ook als zij geen klachten hebben.

De GGD doet samen met het Erasmus MC onderzoek naar de uitbraak op de Willibrordschool. Er wordt gekeken naar de verspreiding van het coronavirus onder de leerlingen, ouders en docenten. Daarbij wordt ook gekeken naar de Britse coronavariant (B1.1.7), Naast een uitgebreid bron- en contactonderzoek onder de besmette personen, worden leerlingen, ouders en docenten ook gevraagd een vragenlijst in te vullen. Met deze vragenlijst kunnen we meer zicht krijgen op de Britse variant.

Als onderdeel van ons uitbraakonderzoek wordt aan leerlingen, ouders en docenten gevraagd om een vragenlijst in te vullen. U bent niet verplicht om de vragenlijst in te vullen, maar het helpt de GGD bij het uitbraakonderzoek als u de vragen wel invult. De Britse variant is relatief nieuw en we hebben juist deze informatie heel hard nodig om meer zicht te krijgen op deze variant. De GGD gaat vertrouwelijk met uw gegevens om en gebruikt ze enkel in het kader van dit onderzoek.

Als u of een gezinslid positief getest wordt, gelden dezelfde maatregelen als bij de andere varianten van het coronavirus. Het blijft belangrijk om de huidige regels na te leven om verdere verspreiding te voorkomen.

Als uw kind als nauw contact is aangemerkt door de GGD, dient hij/zij in quarantaine te gaan. Op dit moment gelden er geen andere regels voor mensen die met de Britse variant besmet zijn. Wel blijft het belangrijk om de huidige regels na te leven om verdere verspreiding te voorkomen.

Maatregelen
Het is, ook vanwege de besmettelijkheid van de Britse coronavirusvariant, erg belangrijk om verdere verspreiding van het virus te stoppen. Het advies is daarom aan iedereen om zich goed aan de maatregelen die nu gelden te houden, waaronder: afstand houden, sociale contacten tot een minimum beperken en zo snel mogelijk laten testen bij (milde) klachten, en de isolatie- en quarantainemaatregelen strikt opvolgen. Een afspraak maken kan via www.coronatest.nl of 0800-1202.