Spring naar het artikel

Reizigerspoli wordt Vaccinatie Adviescentrum

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

28 februari 2022

De GGD helpt inwoners om goed voorbereid op reis te gaan. Daarvoor hebben we de Reizigerspoli, maar die is er voor veel meer dan alleen een vaccinatie. Daarom veranderen we de naam in Vaccinatie Adviescentrum.

Reizen naar het buitenland. Leuk, maar het kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Denk aan het oplopen van infectieziekten zoals malaria, gele koorts of hepatitis A. De GGD ontvangt veel mensen voor hun reis. We adviseren over preventieve maatregelen op gebied van hygiëne en welke vaccinaties nodig zijn om besmetting van een infectieziekte te voorkomen.

Meer dan reizigersadvisering
We zien steeds vaker ‘complexere’ reizigers. Dit zijn reizigers die bijvoorbeeld door hun leeftijd, medicatiegebruik, bepaalde aandoeningen of door zwangerschap andere adviezen nodig hebben dan ‘doorsnee’ reizigers. Daarom geven we ook advies over vaccinaties op maat. Dit zijn alle vaccinaties die niet binnen het Rijksvaccinatieprogramma vallen, zoals het waterpokken- of het gordelroosvaccin. Er kunnen verschillende redenen voor vaccinaties op maat zijn: zo kan de Gezondheidsraad vaccinaties adviseren die nog niet geïmplementeerd zijn in het Rijksvaccinatieprogramma, of er is een medische indicatie voor deze vaccinaties. Ook kan het gaan om een individueel verzoek zonder medische indicatie, afwijkend van het Rijksvaccinatieprogramma. Met vaccinaties op maat geven we dus informatie en voorlichting, zodat inwoners een weloverwogen keuze kunnen maken om zich wel/niet te laten vaccineren voor hun reis.

Beroepsgebonden
Daarnaast moeten (zorg)werknemers hun werk op een veilige en gezonde manier kunnen uitvoeren zonder risico te lopen op een infectieziekte. Daarom biedt de GGD de mogelijkheid van beroepsgebonden vaccinaties, voor bijvoorbeeld (tand)artsen, verpleegkundigen, verloskundigen en kraamverzorgenden.

Nieuw registratiesysteem in maart
Inwoners kunnen van donderdag 3 t/m maandag 7 maart tijdelijk niet online een afspraak maken voor hun reisvaccinaties, vanwege de implementatie naar een nieuw registratiesysteem. Vanaf dinsdag 8 maart kunnen weer afspraken gemaakt worden. 

Kijk voor meer informatie op www.ggdrotterdamrijnmond.nl/op-reis