Spring naar het artikel

Vaccineren tegen monkeypox start donderdag 4 augustus

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

29 juli 2022 | laatste update: 21 november 2022

GGD Rotterdam Rijnmond startte donderdag 4 augustus met het preventief vaccineren van risicogroepen tegen monkeypox (apenpokken). Mensen die per mail of sms een uitnodiging krijgen, kunnen terecht op onze vaccinatielocatie. Zonder persoonlijke uitnodiging kan men op dit moment niet terecht voor een vaccinatie. Vanaf 1 november as plannen we geen afspraken meer in voor een eerste prik, omdat de uitbraak van het apenpokkenvirus in Nederland vrijwel voorbij is. Daarom stopt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu binnenkort de vaccinatiecampagne.

Meer informatie over het monkeypoxvirus en onze vaccinatie is te lezen op onze algemene pagina over monkeypox. Daar vind je ook veelgestelde vragen.

Persoonlijke uitnodiging voor vaccinatie

In onze regio komen ongeveer 2.000 mensen uit de hoogrisicogroep in aanmerking voor een vaccin. Deze groep ontvangt per sms of mail een persoonlijke uitnodiging van GGD Rotterdam-Rijnmond. De GGD gebruikt hiervoor de bij ons bekende contactgegevens. 

Wie vallen onder de hoogrisicogroep?
De meeste besmettingen worden gevonden bij MSM  (mannen die seks hebben met mannen) die vaak seks en meerdere partners hebben. De MSM, transgenders en MSM-sekswerkers met een verhoogd risico op besmetting die worden uitgenodigd voor een vaccinatie staan hierna genoemd. 

  • MSM, transgenders en MSM-sekswerkers die deelnemen aan de landelijke hiv-PrEP-regeling en degenen die hiervoor op de wachtlijst staan. 

  • MSM, transgenders en MSM-sekswerkers met hiv, en andere factoren hebben waardoor er extra hoog risico op soa en daarmee monkeypox is

  • MSM, transgenders en MSM-sekswerkers die bij de Centra Seksuele Gezondheid (CSG) bekend zijn, en andere factoren hebben waardoor er extra hoog risico op soa en daarmee monkeypox is.

PrEPgebruikers via huisarts
Gebruik je PrEP via je huisarts? Ook dan kom je in aanmerking voor de prik tegen monkeypox. Je huisarts moet jou dan voor de vaccinatie aanmelden bij de GGD. 

 

Eén of twee prikken nodig?

De serie bestaat uit twee prikken waar minimaal vier weken tijd tussen zit. In combinatie met een oude pokkenvaccinatie is, afhankelijk van de gezondheid, één vaccinatie voldoende. Het gaat dan om de oude pokkenvaccinatie die iemand vóór 1975 heeft gekregen. De vaccinatie wordt onder de huid gegeven (subcutaan) en laat geen litteken achter zoals de vroegere pokkenvaccinaties.

Het vaccin

Het vaccineren gebeurt met Imvanex. Dit middel is in Europa geregistreerd voor volwassenen als vaccin tegen pokken. Het vaccineren is een belangrijke maatregel om verspreiding van het apenpokkenvirus te voorkomen. Ook blijft het van belang om alert te zijn op de symptomen van monkeypox en is de naleving van de leefregels belangrijk.

Veiligheid en bescherming

Imvanex is veilig, ook voor mensen met hiv. Het is nog niet goed bekend wanneer het vaccin werkt, en hoe goed en hoe lang mensen na vaccinatie beschermd zijn. Het is dus mogelijk dat u na de vaccinatie toch monkeypox krijgt. Daarom blijft het advies om geen seksueel contact te hebben met iemand die klachten heeft, óók als u gevaccineerd bent. Krijg je na de vaccinatie klachten die passen bij monkeypox? Blijf dan thuis en neem contact op met de huisarts.

Vragen over monkeypox? Bel het juiste nummer!

Heb je een sms gekregen voor een vaccinatie tegen monkeypox? Volg dan de link en maak online een afspraak. Wil je een afspraak verzetten? Dan kun je vanaf maandag 8 augustus bellen met 010-443 80 30. 

Kijk voor meer informatie en veelgestelde vragen over de vaccinatie op onze webpagina Monkeypox of op de website van het RIVM.