Spring naar het artikel

GGD start mobiele vaccinatiecampagne

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

26 mei 2021 | laatste update: 27 mei 2021

Iedereen in Nederland heeft recht op een vaccinatie tegen het coronavirus. Ook als je geen vaste woonplek hebt, of een om andere redenen een afstand tot de zorg. Daarom rijdt de GGD de komende weken langs twintig opvangcentra in Rotterdam-Rijnmond om hier EU-migranten, sekswerkers en dak- en thuislozen te vaccineren tegen het coronavirus. Dinsdag werd de eerste prik gezet bij de nachtopvang aan de Vijverhofstraat.

GGD-coördinator en projectleider Jeanette Plukkel is nauw betrokken bij de speciale vaccinatiecampagne gericht op EU-migranten, dak- en thuislozen, bankslapers en sekswerkers. De ervaring leert dat deze mensen door verschillende redenen een grote afstand tot de zorg hebben en dus vaak buiten beeld blijven. Jeanette: “Iedereen in Nederland heeft recht op goede zorg, daar hoort ook een vaccinatie tegen het coronavirus bij. We leveren geen goede zorg als we deze mensen geen prik geven.  Deze doelgroep heeft net als iedereen recht op een vaccinatie voor hun gezondheid. Daarnaast zijn zij ook belangrijk om de crisis te bestrijden door het vaccineren.”


Risicogroep

Dat ook deze Rotterdammers baat hebben bij een vaccinatie, weet ook betrokken straatdokter Marlieke Ridder: “Ze verblijven vaak in kleine ruimtes met veel mensen, of dat nou in een slaapzaal is of in een klein kamertje op een illegaal adres. En ze kloppen minder snel bij de huisarts of GGD aan. Bovendien: als ze al aankloppen, zijn ze vaak te laat en hebben ze vaak extreme klachten. Daarnaast is de algehele gezondheid vrij slecht bij deze mensen. Als zij corona krijgen, lopen zij verhoogde kans op complicaties. Daarom is het extra belangrijk dat zij een prik krijgen.”


Twintig locaties

De komende weken doet de GGD twintig locaties aan. Gisteren vond de aftrap plaats bij de nachtopvang aan de Vijverstraat. Daarna was het Dagverblijf van Speyk aan de Heer Vrankestraat aan de beurt. Het team sloot de dag af bij de Maassilo, dat momenteel ingericht is als een extra nachtopvang.


Marlieke: “Niemand mag overgeslagen worden met vaccineren. Door deze mensen op te zoeken, laten we zien dat iedereen in onze maatschappij er toe doet.”