Spring naar het artikel

Veranderingen vaccinatie-opgave GGD

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

11 mei 2021 | laatste update: 20 mei 2021

De vaccinatie-opgave voor de GGD Rotterdam-Rijnmond is aangepast. Nu de GGD het overgrote deel van de opgave die bij huisartsen lag op zich neemt, moet het aantal vaccinatielocaties eerder en sneller uitgebreid worden. Waar we nu zo 7.000 prikken per dag zetten, groeit dit naar verwachting over een aantal weken naar 17.000 per dag. Dit is een enorme opgave waar we nu al de nodige voorbereidingen voor treffen. Bepalend hierin zijn de vaccinatielocaties. Om goed in te kunnen spelen op deze snelle groei van het aantal vaccinaties, kiezen we voor grotere locaties verspreid over de regio. Zo kunnen we snel en efficiënt vaccineren.

De piek van vaccineren ligt voor de GGD in de maand juni. In deze maand vaccineren we op 14 locaties in de regio. Dit zijn er vijf minder dan eerder was bedacht. Het betekent dat de locaties in Brielle, Krimpen aan den IJssel, Westvoorne en de Mercatus sporthal in Rotterdam niet opengaan als vaste priklocatie van de GGD. Op de 14 grote locaties kunnen we veel prikken zetten in een korte tijd. Zo worden de inwoners van Rotterdam-Rijnmond zo snel mogelijk gevaccineerd.

 

We stoppen daarnaast met het vaccineren op Rotterdam The Hague Airport. Deze locatie gaan we weer gebruiken voor het oorspronkelijke doel: testen. Deze locatie bleek minder efficiënt als vaccinatielocatie.

 

Er is tot slot besloten om de locaties Brielle en Westvoorne af te bouwen. Vanwege eventuele versoepelingen kunnen deze locaties mogelijk weer in gebruik genomen worden voor hun reguliere activiteiten.

 

Planning

In mei openen we de vaccinatielocaties in Barendrecht, Ridderkerk en Vlaardingen. In juni is dit naar verwachting sportcentrum Schuttersveld in Rotterdam en de vaccinatielocatie in Hellevoetsluis en in Lansingerland.

Niet alle beschikbare priklijnen worden meteen opengezet op een locatie. We bouwen daarmee capaciteit op die we op het moment van de piek kunnen inzetten. Daarnaast organiseren we avondopenstelling op één of meerdere grote locaties, om nog meer te kunnen prikken.  Na de piek kan de capaciteit snel weer worden afgebouwd door priklijnen te sluiten.

Afspraak maken

Inwoners van de regio Rotterdam-Rijnmond kunnen zich al op verschillende plekken verspreid over de regio laten vaccineren: sporthal Groenoord in Schiedam, sporthal Den Oert in Spijkenisse, Recreatiecentrum de Staver in Sommelsdijk (Goeree-Overflakkee), de Van Nellefabriek in Rotterdam, sporthal Schenkel in Capelle a/d IJssel, op de kade bij het SS Rotterdam en in de tijdelijke hal Maassluis en in een tijdelijke hal op parkeerterrein Hofhoek bij metrostation Poortugaal. De vaccinatielocaties zijn goed bereikbaar en er is voldoende parkeergelegenheid. Tijdens het maken van de afspraak wordt gekeken op welke locatie inwoners terecht kunnen voor een coronavaccinatie. De vaccinatielocaties zijn alleen op afspraak te bezoeken. De uitnodiging hiervoor wordt door het RIVM verstuurd.