Spring naar het artikel

Verontreinigd drinkwater

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

8 november 2017 | laatste update: 20 november 2017

Update 13 november ('s middags):

Inwoners van Vlaardingen kunnen het kraanwater weer direct drinken. Koken is niet meer nodig. Diverse metingen tonen aan dat de E.coli-bacterie niet meer aanwezig is en dat de chloordosering heeft gewerkt. De chloorsmaak en -geur verdwijnen nog verder in de loop van deze week.

Dit weekend zijn tientallen watermonsters genomen in heel Vlaardingen, op verschillende dagen en op verschillende momenten. De meetresultaten tonen aan dat de E.coli-bacterie is verdwenen. Dit blijkt uit onze uitgebreide analyses. Iedereen kan het kraanwater weer direct gebruiken om te drinken of eten mee te bereiden.

Uitzonderingen

Alleen bij de manages, scouting, volkstuintjes, Hockeyclub Pollux, Deltasport, Sportclub Victoria '04 in de Broekpolderwijk geldt nog een kookadvies. Deze liggen aan een leiding die volledig is geïsoleerd van de rest van Vlaardingen. Zij zijn hierover geïnformeerd.

Kijk voor meer informatie op de website van Evides.

Eerdere berichtgeving

13 november ('s ochtends):
Het is helaas nog niet 100% bevestigd dat de E.coli helemaal verdwenen is uit het leidingnet van Vlaardingen. Daarom is Evides genoodzaakt het zekere voor het onzekere te nemen. In ieder geval tot en met maandag geldt voor heel Vlaardingen: kook het kraanwater 3 minuten voor consumptie. Lees de volledige update op de website van Evides.

10 november:
Kookadvies voor drinkwater in Vlaardingen blijft hele weekend van kracht!

Evides is op 9 november gestart met het doorspoelen van het waterleidingnet in Vlaardingen met een lage dosering chloor. Chloor doseren is een efficiënte, effectieve en snelle manier om ervoor te zorgen dat alle bacteriën onschadelijk worden gemaakt. Dit kan leiden tot verandering in kleur en smaak van het kraanwater. Het kookadvies blijft dit weekend van kracht: water dat u gebruikt voor eten en drinken dient eerst 3 minuten gekookt te worden.

Het chloor heeft zich in de nacht van 9 op 10 november door het net in Vlaardingen verspreid. Om de doorstroom van het chloor door het leidingnet te stimuleren, zet Evides op diverse plekken in Vlaardingen de brandkraan open.

Het kookadvies blijft in ieder geval van kracht tot en met zondag. Evides neemt het zekere voor het onzekere en handhaaft het kookadvies tot uit de waterkwaliteitsmetingen blijkt dat het drinkwater – zonder vooraf te koken – weer veilig en betrouwbaar is. Zodra monsters uitwijzen dat de E.coli helemaal weg is en het kookadvies zal worden opgeheven, informeert Evides de inwoners van Vlaardingen. Kijk voor meer informatie, waaronder Q&A, op www.evides.nl.

9 november:
Evides gaat het waterleidingnet in Vlaardingen doorspoelen met een kleine dosering chloor zodat de aangetroffen E.coli-bacterie onschadelijk wordt gemaakt. Zij starten hiermee eind deze middag. Dit kan leiden tot verandering in kleur en smaak van het kraanwater. Het kookadvies blijft van kracht: water dat u gebruikt voor eten en drinken dient eerst 3 minuten gekookt te worden.

Kijk voor meer informatie op de website van Evides.

8 november 2017:
Evides stuurde een waarschuwing naar alle inwoners van de gemeente Vlaardingen dat het drinkwater verontreinigd is. De GGD Rotterdam-Rijnmond is hierbij betrokken en wil u kort informeren.

Wat is er aan de hand?

Er is een darmbacterie aangetroffen in het drinkwater, voor zover nu bekend betreft dit een lage hoeveelheid van de Escherichia coli (ook wel E. coli genoemd). Evides zoekt uit hoe dit heeft kunnen gebeuren en neemt maatregelen.

Wat is E. coli?

De E. coli bacterie is meestal een onschuldige darmbewoner bij de mens. Mensen kunnen deze bacterie via de mond binnen krijgen. Er treden niet altijd ziekteverschijnselen op. Als iemand wel klachten krijgt, dan zijn dit meestal klachten van milde diarree, braken en misselijkheid. Sommige soorten E. coli geven ernstiger klachten. Het is niet bekend of dit het geval is bij deze E. coli.

Wat kunt u er tegen doen?

Er bestaat geen vaccinatie tegen deze darmbacterie en er zijn geen medicijnen om besmetting met deze darmbacterie te voorkomen. Mocht iemand toch klachten krijgen, dan is het belangrijk de vochtbalans op peil te houden: drink voldoende suikerhoudende (niet light varianten) en zoute (bouillon) dranken. Haal eventueel zakjes 'ORS' bij de apotheek. Antibiotica hebben weinig effect bij E. coli’s. Wij geven het advies aan alle inwoners van Vlaardingen:

  • Maak geen gebruik van ongekookt kraanwater voor consumptie doeleinden, inclusief het wassen van rauwe groenten en fruit.
  • Tanden poetsen mag, maar slik het water niet door.
  • Het kraanwater kan gebruikt worden nadat het 3 minuten gekookt is, zoals staat op www.evides.nl.
  • Indien u niet de mogelijkheid heeft om kraanwater te koken, dan adviseren wij u gebruik te maken van verzegelde flessen water.
  • Het water kan wel voor andere doeleinden gebruikt worden, zoals douchen of uw handen wassen (met zeep).

Ik heb kraanwater gedronken dat niet is gekookt, wat kan ik doen?

Het gaat om lage concentraties van de E.coli bacterie in het drinkwater. Het kan dat u er geen klachten van krijgt. Bel uw huisarts bij koorts en/of tekenen van uitdroging, zoals niet of weinig plassen (donkere urine), dorst, een droge mond en lusteloosheid.

Wie hebben meer kans op ernstiger klachten?

Jonge kinderen en ouderen hebben meer kans op ernstiger verschijnselen door uitdroging als gevolg van diarree.

Hoe lang gaat het nog duren?

Evides onderzoekt de mogelijke oorzaak en probeert de situatie zo snel mogelijk te verhelpen. Er wordt verwacht dat dit minimaal 3 dagen zal duren.