Spring naar het artikel

Vogelgriep vastgesteld in Rotterdam

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

13 november 2020

Bij de Vogelklas Karel Schot in Rotterdam, het opvangcentrum voor wilde vogels in Rotterdam, is de vogelgriep vastgesteld. Het gaat vermoedelijk om H5N8. Dit virus is ook op andere plaatsen in Nederland bij vogels gevonden. Het gaat op dit moment om een aantal wilde vogels, maatregelen zijn daarom niet nodig. GGD Rotterdam-Rijnmond houdt samen met de gemeente Rotterdam de situatie goed in de gaten.

Wat is de vogelgriep?

Vogelgriep is een verzamelnaam voor verschillende griepvirussen die gevaarlijk zijn voor pluimvee en wilde (water)vogels. Denk bijvoorbeeld aan kippen, kalkoenen en eenden. Vogelgriep komt over de hele wereld voor. De variant H5N8 is zeer besmettelijk en ziekmakend voor wilde vogels en pluimvee en wordt verspreid door wilde (water)vogels.

Niet besmettelijk voor mensen

Infecties bij mensen zijn met deze variant nog nooit vastgesteld. Het H5N8 virus heeft dus wereldwijd nog nergens mensen ziek gemaakt. Het virus is ook niet besmettelijk voor andere (huis)dieren zoals katten of honden.

Wat moet u doen als u een dode vogel vindt in Rotterdam?

Raak zoals gewoonlijk dode vogels niet aan en ruim deze ook niet op. Rotterdammers bellen met 14010, zodat Stadsbeheer de dode vogels kan opruimen. Hebt u vragen over gezondheid in relatie tot vogelgriep? Neem dan contact op met de afdeling Infectieziekten van de GGD Rotterdam-Rijnmond (010) 433 98 97.

Wat moet u doen als u een dode vogel vindt in de regio Rijnmond

Deze vogelgriep kan zich ook in de regio Rijnmond verspreiden. Mocht u een dode vogel vinden, neem dan contact op met uw gemeente. Hebt u vragen over gezondheid in relatie tot vogelgriep, neem dan contact op met de afdeling Infectieziekten van de GGD Rotterdam-Rijnmond (010) 433 98 97.

Ophokplicht

Sinds eind oktober geldt al een ophokplicht. Wat betekent dat pluimvee, zoals kippen en vogels, verplicht afgeschermd in hun hok moeten blijven. Ophokplicht geldt vanwege de vondst van zes dode knobbelzwanen in Kockengen (Utrecht)

Bekijk veelgestelde vragen op de website van de RIVM