Spring naar het artikel

Week van de teek

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

10 april 2018

Van 16 t/m 22 april 2018 is het de Week van de Teek. Nu het weer warmer is geworden, is het goed om hier alert op te zijn. Teken komen op veel plaatsen in Nederland voor. Ze leven in bossen, duinen, heidegebieden, weilanden, parken en tuinen. Teken lijken op kleine platte spinnetjes. Een tekenbeet is vaak onschuldig, maar kán je ziek maken.

Eén van de meest voorkomende ziekte die opgelopen kan worden door een tekenbeet is de ziekte van Lyme. Met eenvoudige maatregelen kun je een besmetting voorkomen. Het belangrijkste is dat je jezelf en eventueel je kinderen regelmatig controleert op teken en deze snel en op de juiste manier verwijdert.

Wat kun je doen?

Je kunt de kans op een tekenbeet verkleinen door zo min mogelijk (met kinderen) door hoog gras en struikgewas te lopen en hopen bladeren te vermijden. Bedek het lichaam zoveel mogelijk met kleding en zet kinderen een pet op. De lichaamsdelen die niet bedekt zijn, kun je het best insmeren met een insectenwerend middel met DEET erin.

Controleer na een verblijf in het groen de kleding en het lichaam altijd goed op teken. Teken nestelen zich met name op warme, vochtige plekken op de huid, zoals in liezen, oksels en knieholtes. Vooral bij kinderen is het ook belangrijk om de haargrens en de plekken achter de oren na te kijken. Vraag kinderen ook om te letten op een tekenbeet. Als een teek bijt, voel je dat niet. Hooguit kan een teek op de huid wat kriebelen. Het is belangrijk om de teek binnen 24 uur en op een juiste manier te verwijderen. Neem contact op met je huisarts voor overleg als een teek langer dan 24 uur op de huid heeft gezeten of als er uitslag of klachten ontstaan.

App Tekenbeet

Download de gratis app 'Tekenbeet' in de Google Play Store (Android) of de App store. Met deze app  zoek je eenvoudig op (ook zonder wifi/netwerk) hoe teken eruit zien en wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen. De app is een initiatief van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid & Milieu (RIVM).

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de pagina Teken of op de website van het RIVM. Je vindt hier onder andere een folder, informatiefilm en een leuke interactieve 'tekengame' van het RIVM. Actuele informatie over de tekenactiviteit is te vinden op tekenradar.nl.

Heb je vragen bel dan naar GGD Rotterdam-Rijnmond, telefoonnummer (010) 433 99 66.