Spring naar het artikel

Winterregeling voor dak- en thuislozen weer van kracht

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

19 november 2018

Als de weersverwachting is dat de gevoelstemperatuur onder het vriespunt daalt, zoals dit weekend, dan gaat de winterregeling in voor de opvang van dak- en thuislozen.

Dak- en thuislozen kunnen gebruikmaken van gratis overnachtingen, een warme maaltijd of voedzame soep en ontbijt.

Niemand hoeft op straat te slapen

De winterkouderegeling is bedoeld om daklozen van straat te halen en hen te behoeden voor gezondheidsschade ten gevolge van de kou. Naast extra bedden betekent dit ook extra inzet van veldwerkers en politie om mensen die buiten slapen te traceren en te motiveren gebruik te maken van de nachtopvang.

54 extra bedden

De normale capaciteit van de reguliere nachtopvang is 280 bedden. Tijdens deze winterregeling worden 54 extra bedden beschikbaar gesteld in de bestaande opvang bij het Leger des Heils, de Nico Adriaanstichting en het CVD.

Extra veldwerkers

Stichting Ontmoeting zet extra veldwerkers in om buitenslapers te traceren en te motiveren gebruik te maken van de nachtopvang. Hierbij houden zij contact met andere veldwerkers, vooral van het Leger des Heils. Op deze manier komen mensen die normaliter geen gebruik maken van de nachtopvang in beeld bij zorginstellingen.

Samenwerking met Amsterdam, Utrecht en Den Haag

Start en beëindiging van de regeling is afhankelijk van de weersomstandigheden en weersverwachtingen, waarbij de combinatie van (gevoels)temperatuur, wind en sneeuwval meewegen. Het begin van de winterregeling wordt vastgesteld door de gemeente Rotterdam, samen met Utrecht, Amsterdam en den Haag (G4). De regeling is in de regio Rijnmond van toepassing op de volgende gemeenten:

  • Rotterdam
  • Ridderkerk
  • Capelle a/d IJssel
  • Krimpen a/d IJssel
  • Lansingerland
  • Barendrecht
  • Albrandswaard.

Ook de beslissing tot beëindiging van de winterregeling wordt in G4-verband genomen.