Spring naar het artikel

Heb jij de ‘slimme’ zonnebrandpalen al gespot?

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

7 september 2023 | laatste update: 23 oktober 2023

Sinds een paar weken vind je twee nieuwe zonnebrandpalen in Rotterdam. Er staat er een bij de speeltuin in het Zuiderpark en bij het Nesselande strand. Dus ben je hier in de buurt en je zonnebrand vergeten? Of knijp je net die laatste druppel eruit, maar zijn je benen nog niet ingesmeerd? Loop dan even langs en smeer je goed in.

Waarom zou je zonnebrand gebruiken?

Zonlicht is belangrijk voor onze gezondheid. We worden er vrolijk van en het geeft je vitamine D. Maar te veel zon is weer schadelijk. De zon geeft UV straling af waardoor je huid verbrandt en sneller veroudert. UV straling is ook de belangrijkste oorzaak van huidkanker. Zonnebrandcrème beschermt je tegen de straling van de zon.

Anna van Leeuwen. GGD arts maatschappij en gezondheid, adviseert het volgende: Huidkanker is vaak te voorkomen, bescherm je goed tegen de zon en zorg ervoor dat ook kinderen goed beschermd worden. Blijf zoveel mogelijk in de schaduw, bescherm je in de zon met kleding, pet of hoed en zonnebril en smeer de huid in met een hoge beschermingsfactor, ook als je al bruin bent!

Tips

  • Gebruik zonnebrandcrème met minimaal factor 30
  • Ga je naar buiten? Smeer je dan elke twee uur opnieuw in
  • De werkzaamheid van zonnebrandcrème neemt af na een jaar dus zorg op tijd voor nieuwe.

Wist je dat.. goedkope zonnebrand net zo goed is als een duur merk!

Wat de prijs van je zonnebrand ook is, ze beschermen allemaal even goed. Het verschil zit vaak in de extra’s eromheen. Denk aan de verpakking, geur of de smeerbaarheid. Toch beschermt een goedkope fles je net zo goed als een dure. Beschermingsfactoren betekenen overal ter wereld hetzelfde.

Volgend jaar meer slimme zonnebrandpalen

De eerste zonnebrandpaal in de regio staat sinds vorig jaar al bij de strandopgang in Hoek van Holland. Nu vind je ook twee palen in Rotterdam.

Gemeente Rotterdam en de regio heeft te maken met bovengemiddeld veel huidkanker. In Rotterdam ligt dit zelfs 37% hoger dan het Nederlandse gemiddelde. Belangrijk dus dat inwoners in onze regio zich goed beschermen tegen de zon. Volgend jaar willen we meer zonnebrandpalen plaatsen door de stad. Voor de mensen die het vergeten zijn, maar ook voor de mensen die misschien niet het geld hebben om zonnebrand te kopen.

Deze eerste twee palen zijn een pilot en alvast geplaatst om te kijken hoe de ervaring er mee is, hoe vaak ze gebruikt worden en wanneer ze vooral gebruikt worden. Deze ‘slimme’ zonnebrandpalen kunnen namelijk dingen meten als het gebruik, de temperatuur, UV-index, maar ook luchtvochtigheid, gevoelstemperatuur en bewolking. Alles wat we hiervan leren, kunnen we gebruiken in onze UV-beschermingsaanpak van volgend jaar.